Percepția membrilor FIC privind mediul de afaceri din România

0
1254

Indicatorului FIC Business Sentiment Index (BSI) evidențiază schimbări semnificative, în comparație cu analiza precedentă realizată în martie 2020. Indicatorul surprinde impactul generat de evoluția pandemiei de coronavirus asupra mediului de afaceri din România. Potrivit respondenților chestionarului BSI din septembrie 2020, în general există o percepție negativă asupra evoluției afacerilor ca rezultat al impactului COVID-19: 68,2% dintre respondenți estimează scăderi moderate ale activității lor, iar 13,6% se așteaptă la scăderi semnificative.

Mai mult de o treime dintre respondenții FIC (38,7%) consideră că mediul de afaceri din România a fost afectat, iar jumătate dintre aceștia percep atractivitatea pieței românești drept scăzută în comparație cu țările din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE). Planurile de investiții ale companiilor cu capital străin au fost afectate în mod considerabil de criza actuală, fapt remarcat și de schimbarea planurilor privind investițiile viitoare de capital (38,6% din respondenți estimând o scădere a capitalului investit pentru următoarele 12 luni) sau planurile pentru noi angajări de personal (40,9% % din respondenți estimând o scădere în planurile lor cu privire la ocuparea forței de muncă în următoarele 12 luni).

Analiza Consiliului Director al FIC recunoaște particularitatea contextului dificil actual și percepția generală conform căreia, în ultimele 9 luni, companiile au fost afectate, iar economia reală și-a încetinit ritmul, dar subliniază și oportunitățile disponibile în acest context. Astfel, analizând principalele segmente ale economiei României, FIC a elaborat un set de posibile soluții și recomandări specifice pe care autoritățile ar putea să se concentreze în perioada următoare, cu scopul de a relansa creșterea economică.

FIC dorește să aducă în prim plan aceste recomandări, dedicate combaterii efectelor negative ale pandemiei, sintetizate în broșura „Relansarea creșterii economice”. Documentul subliniază necesitatea transparenței și predictibilității procesului legislativ, prin care să fie astfel ancorată fundația elaborării politicilor publice la nevoile întregii societăți. Toți actorii afectați de criza sanitară ar trebui să fie parte din procesul de consultare pentru a găsi soluții prin dialog și astfel, acest moment dificil să fie depășit. Considerăm că situația actuală a subliniat o dată în plus, rolul important în economie al investițiilor, atât cele publice, cât și private, autohtone și străine. Atunci când economia se confruntă cu apariția unor cheltuieli neprevăzute, investițiile reprezintă o sursă adecvată de capital și un element de sprijin pentru domenii importante, precum ocuparea forței de muncă. Pe lângă tendințele negative pe care pandemia le-a generat, am asistat și la evoluții pozitive în domeniul digitalizării, care a adus multiple beneficii în sectoare precum sănătate, educație, fiscalitate, piața muncii și servicii financiare. Aceste evoluții pozitive antrenate de pandemie fac parte în prezent din viața noastră de zi cu zi.

Membrii FIC își vor continua angajamentul pentru susținerea dezvoltării pe termen mediu și lung a economiei românești și împărtășesc convingerea că această perioadă dificilă poate fi depășită doar lucrând împreună, autorități, mediu de afaceri și cetățeni, prin crearea unui parteneriat între părțile interesate care să își propună atingerea progresului în domeniile în care România are nevoie de evoluții semnificative, cum ar fi: birocrația, fiscalitatea, blocaje legislative și de reglementare. Aceste arii sunt indicate de membrii FIC în sondajul BSI ca fiind cele mai problematice, unde nu s-au observat progrese în ultimele 6 luni. FIC consideră că acum este un moment oportun pentru ca România să își schimbe abordarea față de problemele economice, să folosească eficient resursele și chiar să își crească competitivitatea pentru a minimaliza impactul negativ viitor. Astfel de măsuri, propuse și de FIC, pot fi luate în domenii precum fiscalitatea, unde o colectare mai eficientă a impozitelor de către statul român și combaterea evaziunii fiscale ar putea aduce creșteri semnificative la bugetul de stat; adoptarea în continuare a măsurilor de digitalizare ar optimiza administrația publică și de asemenea, ar facilita interacțiunea cu mediul de afaceri și cetățenii; iar crearea unor programe de alfabetizare financiară ar ajuta cetățenii români să ia decizii inteligente cu privire la finanțele lor și să mențină obiceiuri de economisire, care în timp pot duce la bunăstarea lor financiară.

FIC consideră că acesta este un moment-cheie pentru a profita de acele oportunități create de contextul generat de criza sanitară din ultimele luni și că, prin dialogul constructiv între comunitatea de afaceri și autorități, pot dispărea multe obstacole, iar rezultatele pozitive se vor reflecta în economie, cu beneficii pentru toți cetățenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here