Pentru prima oara in acest an, bancile au apelat la credite de o zi de la BNR

0
619
bnr, rezerva, rata, fmi

bnr1Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile nu au mai apelat in primele patru luni la facilitatea permanenta de creditare, Lombard, in conditiile in care institutiile au facut anul trecut imprumuturi overnight de la BNR

 in suma de 154,24 miliarde lei, cu 73% mai mult decat valoarea cumulata contractata in 2008.
Bancile au luat in luna mai credite Lombard de la BNRpentru prima data in acest an, in suma de 1,86 miliarde lei, si au realizat depozite la banca centrala de numai 1,65 miliarde lei, mult mai mici decat in primele patru luni, ceea ce indica diminuarea semnificativa a lichiditatii din piata.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile nu au mai apelat in primele patru luni la facilitatea permanenta de creditare, Lombard, in conditiile in care institutiile au facut anul trecut imprumuturi overnight de la BNR in suma de 154,24 miliarde lei, cu 73% mai mult decat valoarea cumulata contractata in 2008.

Totodata, in primele patru luni bancile au avut depozite overnight (scadente in ziua urmatoare) la BNR in suma de 193,06 miliarde lei, in conditiile in care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde de lei pe intreg anul trecut.

Numai in luna aprilie bancile au realizat depozite la banca centrala de 80,06 miliarde de lei, ceea ce indica un excedent zilnic de lichiditate de aproximativ 3,8 miliarde lei.

In luna mai valoarea totala a creditelor acordate bancilor prin Lombard sugereaza un deficit de lichiditate mediu zilnic de 88.571 de lei. Totodata, sumele plasate de banci arata un excedent zilnic de lichiditate de 78.714 lei.

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa institutiilor de credit. Bancile pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la banca centrala.

Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna mai o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here