Pentru prima data in ultimii 17 ani statul federal american intra in somaj tehnic

0
876

Statul federal american a intrat in somaj tehnic partial, marti dimineata, pentru prima data in ultimii 17 ani, situatie care va afecta sute de mii de functionari, in lipsa unui acord privind bugetul in Congres.

In pofida unor tratative intense si a unei seri de du-te-vino intre Senatul cu majoritate democrata si Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, niciun proiect de lege a finantelor nu a putut fi adoptat la timp pentru inceperea exercitiului bugetar 2014, care a debutat marti, la ora 00.00 (07.00 ora Romaniei).

Prin urmare, Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale, cu putin timp inainte de miezul noptii, sa inceapa incetarea partiala a activitatii, pentru care s-au pregatit, informeaza Mediafax.

Barack Obama a incercat o ultima interventie luni, avertizand ca o paralizare a statului federal ar avea „consecinte economice foarte reale pentru oameni in viata de zi cu zi si imediat”.

„Chiar au facut-o”, a deplans presedintele intr-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp dupa miezul noptii.

Presedintele a promulgat luni seara o lege care le garanteaza militarilor ca vor fi platiti la timp indiferent ce se va intampla.

Esecul Congresului este punctul culminant al unei perioade de 33 de luni de dispute continue pe tema bugetului intre democrati si republicani, care au preluat controlul Camerei Reprezentantilor, in ianuarie 2011, dupa alegerea a zeci de congresmeni ai miscarii Tea Party.

De la Departamentul Apararii la agentia de protectie a mediului, toate serviciile federale sunt somate sa isi reduca imediat efectivele la minimul vital, care reprezinta de multe ori 5 la suta din personal. Securitatea nationala si serviciile esentiale nu sunt scutite.

Dar aproximativ 800.000 de functionari considerati neesentiali, din peste doua milioane, vor avea la dispozitie patru ore pentru a se prezenta la birou, a-si aranja lucrurile, pentru a-si anula reuniunile si a se intoarce acasa, fara garantia unei plati retroactive.

Toate parcurile naturale din tara, administrate de National Park Service, intre care imensele parcuri Yosemite si Grand Canyon, precum si muzeele si monumentele din Washington vor fi inchise publicului.

Dar potrivit economistilor, efectul asupra economiei ar fi modest, cu atat mai mult cu cat aceasta situatie ar urma sa dureze doar cateva zile.

in ceea ce priveste reforma sistemului de sanatate, democratii si republicanii s-au acuzat reciproc.

„Este o rusine ca aceste persoane, alese pentru a reprezenta tara, sfarsesc prin a reprezenta Tea Party si anarhistii”, a acuzat Harry Reid, seful majoritatii democrate din Senat.

„Senatul a persistat si a respins oferta noastra”, a declarat John Boehner, presedintele Camerei Reprezentantilor, in jurul orei 05.00 GMT (08.00 ora Romaniei). Republicanii au reusit sa obtina adoptarea unei motiuni care vizeaza convocarea unei comisii bicamerale, dar Senatul ar urma sa o respinga.

Unii recunosc deja ca opinia publica va arunca vina asupra republicanilor. Acestia „vor fi perceputi ca cei care au blocat si au provocat incetarea activitatilor statului federal”, a declarat luni seara senatorul John McCain.

Motivul blocajului se numeste „Obamacare”, asa cum este supranumita reforma sistemului de sanatate a lui Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar sa revina, sub o forma sau alta, asupra acestei legi emblematice pentru primul mandat al lui Barack Obama, votata in 2010. incepand de marti, milioane de americani fara asigurare medicala vor putea sa se inscrie pe Internet pentru a beneficia de o asigurare subventionata incepand din ianuarie 2014.

Orice american va trebui sa fie asigurat incepand cu aceasta data, sub pedeapsa unei penalizari fiscale cu o valoare initiala simbolica, respectiv de 95 de dolari in 2014.

Aceasta obligatie, validata de Curtea Suprema, este asimilata cu un abuz de putere de catre republicani. Ei subliniaza ca legea nu este gata, administratia recunoscand ca sistemele informatice nu vor fi operationale din prima zi.

Senatul si Camera Reprezentantilor isi vor relua activitatea marti, incepand cu ora 13.30 GMT (16.30 ora Romaniei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here