Pentagonul trece la atac in privinta securitatii cibernetice: Va investi mai mult in crearea de virusi informatici

0
753
virusi-informatica-calculator

virusi-informatica-calculatorDepartamentul american al Apararii si-a dezvaluit joi strategia privind consolidarea securitatii retelelor sale informatice si dezvoltarea capacitatii de disuasiune pentru a face fata mai bine atacurilor cibernetice. „In secolul al XXI-lea, octetii sunt la fel de periculosi ca gloantele si bombele”, a declarat secretarul adjunct al Apararii, William Lynn,

prezentand noua strategie a Pentagonului.”Cateva apasari de taste pe tastatura unui calculator intr-o tara pot avea un impact in celalalt colt al planetei cat ai clipi din ochi”, a declarat el.
Aceasta strategie, care considera spatiul virtual un camp de actiune la fel ca marea, domeniul aerian sau spatiul, prevede nu numai instalarea de firewall, ci si convingerea potentialor adversari ca nu merita efortul.O abordare pur defensiva nu permite detinerea unei strategii coerente, a afirmat la randul sau generalul James Cartwright, adjunctul sefului Statului Major Interarme, evocand linia Maginot.
„Pana in prezent, 90 la suta din atentia noastra se concentra pe constructia de firewall, iar 10 la suta din mijloace pentru a impiedica un atac”, a explicat el. Obiectivul este de acum sa se ia in calcul atat disuasiunea, cat si protectia, potrivit lui.
„De fiecare data cand cineva cheltuieste cateva mii de dolari pentru a concepe un virus, noi cheltuim milioane (pentru a-l preintampina). Suntem de partea necorespunzatoare si trebuie sa schimbam acest lucru”, a adaugat el, fara alte precizari.Potrivit Washington Post, aceasta atitudine mai ofensiva conduce la conceperea unor virusi care pot sabota retelele inamice, ca Stuxnet impotriva programului nuclear iranian.
Un atac informatic nu va antrena totusi un raspuns militar, a afirmat generalul Cartwright. Dar William Lynn a precizat ca Statele Unite isi rezerva dreptul la un „raspuns militar proportional si justificat” la aceste atacuri.
Cu 15.000 de retele si sapte milioane de calculatoare raspandite in sute de instalatii in lume, apararea americana este vizata de milioane de atacuri in fiecare zi.In martie, 24.000 de fisiere informatice referitoare la sisteme de arme in curs de dezvoltare au fost furate, a recunoscut secretarul adjunct al Apararii William Lynn.
Autorul acestei intruziuni nu a fost identificat dar „credem ca acest lucru a fost comis de un serviciu de informatii strain”, a afirmat el.
Noua strategie, a carei versiune neclasificata a fost publicata, prevede in special cooperarea cu Departamentul de Securitate Interna, sectorul privat si aliatii pentru a proteja mai bine informatiile sensibile. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here