Patronatul Farmaceutic din Judetul Brasov alaturi de casa de avocatura “Schiau, Prescure si Asociatii” castiga in fata Guvernului

0
704
instanta

instantaBRASOV / BUCURESTI, aprilie 2010 – Patronatul Farmaceutic din Judetul Brasov, reprezentat de casa de avocatura “Schiau, Prescure si Asociatii”, a obtinut in instanta anularea Hotararii Guvernului nr. 1088/2009 pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009.

 

Sentinta Curtii de Apel Brasov creeaza un precedent in acest sens, oferind castig de cauza Patronatului Farmaceutic, confruntat cu spectrul falimentului a mai bine de jumatate din farmaciile private datorita Hotararii Guvernului nr. 1088/2009.

Casa de avocatura “Schiau, Prescure si Asociatii” din Brasov a reprezentat organizatia patronala a farmacistilor in actiunea ce a vizat anularea actului normativ prin care Guvernul, in octombrie 2009, prelungea – cu titlu retroactiv – termenele de plata a facturilor catre farmacii, de la 2 la 7 luni.

Hotararea Guvernului ingreuna semnificativ situatia farmaciilor independente, acestea fiind nevoite sa sustina din punct de vedere financiar eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, reusind sa recupereze banii abia dupa 7 luni de la inregistrarea facturilor. Acest fapt prezinta un important grad de risc pentru aparitia unor situatii precum blocajul financiar, incapacitatea de plata a furnizorilor, insolventa si faliment. 

in plus, masura Guvernului afecta si facturile depuse deja de farmacii spre decontare inainte de luna octombrie 2009, fiind evidenta incalcarea principiului constitutional al neretroactivitatii legii.

Prin sentinta pronuntata pe 9 aprilie 2010, Curtea de Apel Brasov a admis actiunea reclamantei si, constatand nelegalitatea masurii Guvernului, a dispus anularea actului atacat. Sentinta este executorie de la data pronuntarii, astfel incat facturile inregistrate de farmacii pana la data intrarii in vigoare a modificarii nelegale redevin scadente in termen de 2 luni de la data depunerii la casele judetene de asigurari de sanatate.

in prezent, casele judetene deconteaza, cu intarziere de mai multe luni, facturile inregistrate de farmacisti in lunile iulie-august 2010, pentru medicamentele eliberate in regim compensat si gratuit. Aceasta situatie, de natura sa trimita spre faliment o buna parte din farmaciile comunitare, “a generat nevoia unei masuri extreme precum cea a actionarii in justitie a Guvernului Romaniei, a Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru protejarea drepturilor si intereselor legitime ale categoriei profesionale a farmacistilor”, a declarat echipa de avocati ce a reprezentat organizatia patronala, formata din dr. Ioan Schiau (asociat coordonator) si Radu Crisan (asociat). 

Despre “Schiau, Prescure si Asociatii”

Societatea civila de avocati “Schiau, Prescure si Asociatii”, infiintata in 2001, a devenit tot mai activa in ultimii ani pe plan regional si national, una dintre cele mai recente  tranzactii consiliate de casa de avocati din Brasov fiind cea prin care grupul francez Bongrain a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Delaco, unul dintre cei mai importanti distribuitori de produse lactate din Romania. 

Domeniile de practica “Schiau, Prescure si Asociatii”: drept comercial, dreptul comertului international, drept administrativ, drept financiar si fiscal, drept civil si dreptul familiei.

Mai multe detalii si informatii despre “Schiau, Prescure si Asociatii” pot fi accesate la adresa: www.schiau-prescure.ro.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

Mirel Dediu
PR Manager Millenium Communications
Tel: +4021 314 66 15
Mobil: +40730 202 281
E-mail: mirel.dediu@millcomm.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here