Patria Bank semnează un nou acord de 100 milioane de lei pentru garantarea creditelor antreprenorilor mici și mijlocii

0
2325

În prima jumătate a anului 2019, Patria Bank a contractat peste 600 de credite EaSI, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă a anului precedent

Patria Bank a semnat un nou contract, de 100 milioane de lei, pentru garantarea creditelor acordate prin programul EaSI – Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială inițiat de Uniunea Europeană. Cu peste 15 ani de experiență în microfinanțare, atât prin bancă dar și prin Patria Credit IFN, Patria Bank este prima bancă care a accesat programul EaSI în România, incă din 2015.

Volumul finanțărilor antreprenorilor prin programul EaSI se apropie de cca 42,3 milioane de euro (200 de milioane de lei) în cei trei ani și jumătate de la prima accesare, pentru un număr de 2.250 antreprenori.

Față de aceeași perioadă a anului 2018, vânzările au înregistrat o creștere de peste 31%, doar în prima jumatate a anului 2019 fiind finanțați peste 600 de antreprenori din categoriile companii mici si mijlocii, inclusiv producători agricoli.

“Finanțarea antreprenorilor mici și mijlocii și a producători agricoli reprezintă pentru noi o prioritate. Însă dincolo de cifre, pentru noi importantă este contribuția la dezvoltarea afacerilor și creșterea încrederii pe care antreprenori o dobândesc atunci când la rândul lor primesc susținere. Peste 65% dintre creditele contractate în 2019 sunt venite din partea unor clienți noi. Diferența, de 35%, sunt clienții cu care avem o relație foarte bună și s-au întors la noi pentru un nou credit. Obiectivul nostru pe termen mediu este să sprijinim acești antreprenori să crească, să facă lucrurile mai bine și să aiba un impact economic si social pozitiv.”, declară Codruț Nicolau, Director General Adjunct Patria Bank.

67% dintre creditele EaSI din 2019 sunt contractate de afaceri mici, iar aproximativ 33 % au fost contractate de producători agricoli, antreprenori cu o cifră de afaceri sub 100.000 de euro, în general. Afacerile din agricultura (32%), comerț (aprox. 20%), servicii (cca. 21%) și transporturi (aprox. 14%) sunt domeniile de activitate care au beneficiat cel mai mult de avantajele EaSI. Aproximativ 51% dintre clienți au contractat credite cuprinse între

 

 

15.000 – 25.000 de euro (echivalent în Lei), în timp ce aproximativ 49% au solicitat credite până în 15.000 euro. 21% din conducerea firmelor finanțate este asigurată de persoane de sex feminin, numărul angajaților fiind în general sub 5 în cea mai mare parte dintre cazuri

Creditul EaSI poate fi solicitat în orice unitate Patria Bank dar și on-line, direct pe site-ul băncii (https://www.patriabank.ro/afaceri-mici/credite/credite-fara-garantii/credit-easi-fara-garantii ) sau telefonic la 0800 410 310 toţi cei interesaţi fiind contactaţi în cel mai scurt timp de un reprezentant al băncii, procesul de acordare decurgând simplu şi rapid ulterior.

Pentru detalii suplimentare: [email protected] , +40 732 800 326.

***

Despre Patria Bank și Grupul Patria Bank

Patria Bank este o bancă românească, listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, peste 180.000 de clienți și 3,5 miliarde lei în active, fiind dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este deținut de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management.

Despre Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială

În cadrul Programului european pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), Comisia Europeană sprijină microfinanțarea și finanțarea antreprenoriatului social cu un pachet financiar total de 193 de milioane EUR pentru perioada 2014-2020. Obiectivul este de a spori accesul la microfinanțare, adică împrumuturi de până la 25.000 EUR, în special pentru persoanele vulnerabile și microîntreprinderi. În plus, pentru prima dată , Comisia Europeană sprijină , de asemenea, întreprinderile sociale, prin investiții de până la 500.000 EUR. Sprijinul pentru microfinanțare și antreprenoriat social este pus în aplicare pentru prima dată prin intermediul garanției EaSI, care le permite furnizorilor de microcredite și investitorilor în întreprinderi sociale să ajungă la antreprenori, pe care aceștia nu ar fi fost în măsură să-i finanțeze altfel din considerente de risc. Comisia Europeană a ales FEI pentru a pune în aplicare garanția EaSI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here