Participarea ministrului apărării naționale la Conferinţa multinaţională în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice 2016

0
2541

În prima zi a Conferinţei multinaţionale în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice, care se desfăşoară la Londra, luni, 31 octombrie, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a susţinut o alocuţiune în care a expus cele mai importante repere ale cooperării dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă, cu accent pe operaţionalizarea bazei de la Deveselu.

În acest context, oficialul român a subliniat rolul important al României în procesul de realizare a capabilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat, prin asumarea găzduirii elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a dus la creşterea substanţială a ariei de acoperire a sistemului NATO BMD şi la declararea Capabilităţii Operaţionale Iniţiale la Summit-ul de la Varşovia. Ministrul Motoc a subliniat din nou caracterul defensiv al capabilităţii, plecând de la obiectivul urmărit, de a proteja populaţia şi teritoriul Aliat de ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.

Pentru rezultatele meritorii în domeniul apărării antirachetă şi ca recunoaştere a eforturilor şi implicării active a Ministerului Apărării Naţionale în operaţionalizarea bazei de la Deveselu, ministrul apărării a primit premiul anual „David R. Israel”.

În marja conferinţei, ministrul Motoc s-a întâlnit cu directorul Agenţiei pentru Apărare Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring. Pe parcursul întrevederii, ministrul apărării a reconfirmat angajamentul solid al României pentru domeniul apărării antirachetă, cu un rol important în contextul de securitate actual şi a subliniat faptul că proiectul comun în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice a dus la creşterea securităţii României şi a spaţiului Euro-Atlantic şi la întărirea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. A reiterat susţinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a componentei europene a sistemului antirachetă al SUA, ca proiect strategic ce întăreşte relaţia transatlantică dintre aliaţii europeni şi SUA, în plan bilateral şi în cadrul NATO.

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here