Parlamentul sloven adoptă o lege pentru transformarea asigurărilor de sănătate

0
549

Parlamentul sloven a adoptat un proiect de lege care va transforma asigurarea suplimentară de sănătate – o plată lunară forfetară necesară pentru majoritatea serviciilor naționale de sănătate – într-o contribuție obligatorie atașată la primele de asigurare de sănătate obișnuite. Începând de anul viitor, plățile nu vor mai fi percepute de asigurătorii privați. Reforma este programată să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Între timp, prima de asigurare suplimentară de sănătate, încasată în prezent de trei companii de asigurări private, a fost înghețată la puțin peste 35 de euro pe lună. Contribuția obligatorie va fi la o sumă fixă de 35 de euro pe lună, cu posibilitatea de ajustare o dată pe an. Aceasta va fi colectată în cea mai mare parte de către Administrația Financiară, dar în unele cazuri va fi colectată de către un administrator al fondului public de asigurări de sănătate care gestionează deja contribuțiile obligatorii la asigurările de sănătate, în cadrul cărora cei cu venituri mai mari plătesc mai mult.

Legea a fost inițiată de creșterea primelor

Guvernul slovac a decis să elimine asigurarea suplimentară după ce asigurătorii privați au anunțat creșteri considerabile de prețuri la începutul acestui an, cu argumentul că pierd bani, deoarece costul serviciilor a crescut vertiginos. Asigurătorii au fost inițial acuzați că profită de inflație pentru a-și umple buzunarele, dar calculele administratorului fondului public de asigurări  și propriile bilanțuri ale asigurătorilor arată că, într-adevăr, aceștia pierd bani cu asigurările de sănătate.

Deficitul va fi acoperit de la buget

Legea stabilește că deficitele vor fi acoperite de la buget, ceea ce este văzut ca fiind cel mai mare risc al noului sistem și care a reprezentat un obstacol în calea încercărilor de a elimina asigurările de sănătate complementare în trecut. Pentru a atenua îngrijorările, în timpul procesului legislativ a fost introdusă o garanție bugetară care limitează răspunderea bugetară la 240 de milioane de euro în 2024. Ministrul de finanțe Klemen Boštjančič a declarat că ar trebui găsită o soluție mai cuprinzătoare în continuare.

Bogdan G.

SURSA-https://www.politicidesanatate.ro/parlamentul-sloven-adopta-o-lege-pentru-transformarea-asigurarilor-de-sanatate/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here