Parlamentul European aproba bugetul UE pentru 2012

0
674

Parlamentul European a supus la vot, joi, nivelul si prioritatile bugetului UE pentru 2012, asa cum au fost agreate de catre echipa de negociatori a Parlamentului European cu reprezentantii statelor membre in 18 noiembrie.
Prioritatile Parlamentului adoptate

In propunerile facute, Parlamentul European s-a concentrat asupra cresterii economice, stimularea inovarii, locurilor de munca, controlului frontierelor, gestionarii fenomenului de migratie si sprijinirii unui parcurs democratic in lumea araba. Aceste prioritati au fost acceptate de statele membre in acordul final asupra bugetului.

Crestere limitata a platilor
La cererea statelor membre, cresterea bugetului destinat platilor a fost limitata (1.86%). Comisia, Consiliul si Parlamentul au agreat sa monitorizeze cheltuielile in cursul anului viitor, pentru a vedea daca bugetul este realist, sau are nevoie de corectii. Statele membre au semnat o declaratie in acest sens. Bugetul total pentru anul viitor este de 129.1 miliarde de euro (crescut cu 1.86% fata de anul curent) pentru efectuarea de plati si de 147.2 miliarde de euro in sume angajate.

Presedintele delegatiei de conciliere a Parlamentului European pe langa Consiliu, Alain Lamassoure (Partidul Popularilor Europeni (PPE), Franta), a declarat: „in vremuri de criza am reusit sa reducem cheltuielile, mentinand cresterea economica si competitivitatea.” Dar a criticat preocuparea Consiliului pentru bugetul dedicat platilor, fara a da atentie angajamentelor financiare, care se vor reflecta in bugete ulterioare: „Trebuie sa aliniem din nou cele doua categorii din buget, pentru a evita discutarea reducerilor generale in fiecare an,” a mai spus el. Domnul Lamassoure considera ca cel mai bun mod de a progresa la nivel european este reducerea contributiilor statelor membre la bugetul Uniunii Europene si inlocuirea acestor contributii cu resurse proprii: „Nu va mai exista un nou cadru financiar european fara un acord politic asupra unor resurse noi,” a mai spus el.

Raportorul Parlamentului pentru cea mai mare parte a bugetului anului viitor, doamna Francesca Balzani (S&D, Italia), si-a exprimat bucuria pentru adoptarea prioritatilor Parlamentului de catre statele membre. Dar si-a exprimat si ingrijorarea ca nivelul bugetului aprobat pentru plati nu va fi suficient pentru plata tuturor facturilor anul viitor.

Deputatul european care a condus procesul de aprobare a bugetului administrativ prin Parlamentul European, José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia), a spus ca bugetul pentru administratie – care se ridica la aproape 6% din bugetul european – „reprezinta un echilibru intre austeritate si acoperirea nevoilor administrative”. El a subliniat ca bugetele administrative ale diferitelor institutii europene au fost analizate riguros si vor creste cu numai aproximativ 1%, care in realitate inseamna o reducere.

Comisarul european responsabil cu bugetul, Janusz Lewandowski, si-a exprimat bucuria pentru rezultatul negocierilor dintre Parlament si Consiliu si pentru cumpatarea institutiilor in deciziile asupra bugetelor proprii. Dar si-a exprimat si ingrijorarea ca nivelul agreat pentru plati ar putea fi insuficient: „Trebuie sa regandim procedura bugetara anuala, mai ales la incheierea cadrului financiar multianual (MFF). Pentru moment, am incredere in declaratia comuna semnata de statele membre.”

Cercetarea in domeniul fuziunii nucleare (ITER)
Bugetul negociat include o suma suplimentara de 100 milioane euro pentru finantarea programului de cercetare in domeniul fuziunii nucleare, ITER, din sudul Frantei. O suma considerabil mai mare va fi necesara pentru a acoperi acest program in anii urmatori. Aceasta tema va fi discutata in continuare in Comisia pentru buget a Parlamentului European si cu statele membre, in intalniri tripartite.

Modificarea bugetului pentru 2011
Parlamentul a adoptat si un acord privind nevoile financiare suplimentare pentru 2011. Acest acord a fost necesar deoarece Comisia nu a mai putut efectua plati in anumite domenii de politici europene. Pe langa realocari intre liniile de buget, se vor adauga bugetului european pe 2011 inca 200 de milioane de euro, pentru a putea face in continuare plati pentru proiectele din Fondul Social si din cercetare.

Alt proiect de modificare a bugetului pentru 2011 va fi votat in Comisia pentru buget saptamana viitoare. Bugetul ar trebui sa mai acopere nevoile financiare ale Fondului european de solidaritate pentru ajutorul catre Spania si Italia, respectiv pentru cutremurele din Lorca si inundatiile din regiunea Veneto.

Madalina MIHALACHE
European Parliament
Directorate General for Communication

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here