Parlamentar ucrainean: Romania sa-si asume complicitatea la Holocaust daca vrea sa fie respectata

0
672
europe_map

europe_mapRomania, care a fost complice la uciderea a peste 400.000 de evrei, trebuie sa accepte „ororile trecutului sau” daca vrea sa fie un „membru respectat al comunitatii natiunilor”, apreciaza un parlamentar ucrainean. Daca vrea sa fie un „membru respectat al comunitatii natiunilor”,

Romania trebuie sa accepte „ororile trecutului sau”, afirma parlamentarul ucrainean Oleksandr Feldman, presedinte al Comitetului Evreiesc Ucrainean, intr-un articol cu titlul „Ignorarea complicitatii Romaniei in al Doilea Razboi Mondial nu este o optiune”, publicat de site-ul ynetnews.com . El adauga ca pe 9 noiembrie, la Kiev, va avea loc o Conferinta care va sublinia rolul Romaniei in Holocaustul din Ucraina si alte tari foste sovietice.

Intre aliatii lui Adolf Hitler, romanii sunt „prea adesea uitati”, spre deosebire de Japonia si Italia, chiar daca nu au fost motivati de „complexul cuceririi globale” ca aceste tari, ci de un „interes national ingust”. Parlamentarul ucrainean, care afirma ca Guvernul roman a fost complice la uciderea a peste 400.000 de evrei, majoritatea in Ucraina, citeaza pogromul din 1941 de la Iasi, unde detasamente de soldati si politisti romani au ucis 15.000 de evrei.

„Brutalitatea romanilor s-a extins peste frontiere, in Ucraina, unde numerosi evrei au cazut victime fortelor romane controlate de germani”, continua Feldman, adaugand ca in timpul „masacrului de la Odesa”, tot in 1941, militarii romani au luat parte „cu voiosie” la un atac impotriva a peste 19.000 de evrei ucraieni.

Romania nu a recunoscut aceste „genocide atroce” si numeroase alte acte similare impotriva evreilor romani si ucraineni nici la zece ani de la prabusirea comunismului si a „insultat memoria victimelor” prin faptul ca nu si-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor in Romania si in timpul ocupatiei Ucrainei, subliniaza Feldman. in opinia sa, in istoria Romaniei exista „distorsiuni serioase” ale rolului pe care l-a jucat in razboi si Holocaust, iar Guvernul a creat o comisie pentru investigarea actiunilor din timpul Holocaustului numai dupa o „presiune internationala semnificativa”.

Comisia a compilat „probe incontestabile implicand culpabilitatea Romaniei in uciderea sistematica a evreilor” si a conchis ca aceasta „poarta responsabilitatea uciderii mai multor evrei decat orice alt aliat al Germaniei”, subliniaza parlamentarul. in pofida dovezilor privind „distrugerea de comunitati si pierderea de vieti”, Romania si-a sustinut nevinovatia, continua Feldman, adaugand ca „in incercarea de a se dezvinovati, a dat constant vina exclusiv pe germani, unguri si toata lumea din regiune, mai putin pe regimul (roman) si poporul care l-a sustinut”.

Feldman critica, de asemenea, o declaratie a fostului presedinte roman Ion Iliescu, care aprecia ca este „nedrept ca Romania sa fie legata de persecutarea evreilor in Europa” si ca numarul victimelor a fost „exagerat pentru impactul mediatic”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here