Padurile din Muntii Maramuresului ofera servicii de mediu in valoare de 128 milioane RON / an

0
1380

Valoarea serviciilor de mediu oferite de padurile din Parcul Natural Muntii Maramuresului sunt de 128 409 321 RON/an, conform ultimelor studii realizate de WWF-Romania. in ultimul an costurile si beneficiile oferite de natura omului au fost evaluate si cuantificate venind in sprijinul dezvoltarii unei metodologii de plati compensatorii destinate proprietarilor de paduri din zonele strict protejate.

In Romania, principalele cauze pentru pierderea biodiversitatii sunt: degradarea ecosistemelor ca urmare a dezvoltarii nesustenabile,  fragmentarea habitatelor, practicile nesustenabile  de vanatoare sau pescuit, lipsa de informare si educare in ceea ce priveste nevoia de conservare a naturii. Serviciile de mediu reprezinta toate  beneficiile,  bunurile  si  resursele  pe  care  le  primim  de  la natura  si de  care  beneficiem  individual  sau  pe  care  ne bazam  afacerile,  bunastarea  si  dezvoltarea  economica.

toate aceste servicii nu au fost cuantificate si platite astfel incat furnizarea sau producerea lor sa fie garantata pe termen lung. in acest sens in ultimul an a fost realizata o evaluare şi cuantificare a costurilor si beneficiilor a doua categorii de ecosisteme, forestiere şi acvatice, a serviciilor de mediu aferente acestor ecosisteme, dar şi a costurilor de administrare a beneficiarilor direcţi din Parcul Natural Muntii Maramuresului ca zona pilot, cu scopul de a imbunatati cadrul legislativ relevant.  Printre recomandarile WWF-Romania se numara dezvoltarea unei metodologii corecte de calcul al pretului apei tinand cont de adevarata valoare a resursei, de principiul poluatorul plateste, dar si beneficiarul plateste si de acordarea unor stimulente pentru utilizarea eficienta a resursei de apa. De asemenea, este important ca aceasta formula de calcul sa aiba in vedere aspectele ce tin de mediu, iar pretul sa fie unul flexibil urmarind recuperarea tuturor costurilor pastrand totodata starea ecologica buna a zonelor acvatice.

Pentru zonele de paduri, sunt recomandate acordarea unor plati compensatorii proprietarilor de paduri din zonele unde s-au impus masuri restrictive de exploatare a lemnului datorita functiilor de protectie ale padurii, dar si alte plati din fonduri europene pentru zonele declarate  NAtURA 2000 si care, potrivit planurilor de management, sunt restrictionate in cadrul activitatilor economice ca urmare a regimului de protectie. „In cadrul acestui proiect inovativ, am dezvoltat, in cadrul unui proces participativ, mecanisme financiare corecte si propuneri legislative care vin deopotriva in sprijinul naturii, dar si al oamenilor; pentru o gospodarire sustenabila a ecosistemelor in ariile protejate este esential sa existe un mecanism financiar echitabil care ia in calcul atat contributia furnizorului cat si a beneficiarului de servicii ecosistemice la securizarea acestor bunuri de interes public furnizate de natura.”, a declarat Alexandra Puscas, manager proiect, WWF-Romania.

Studiile si metodologia au fost dezvoltate in cadrul proiectului Solidaron („Solidaritate si respect pentru oameni si natura – proiect pilot pentru dezvoltarea, testarea si promovarea legislativa a principiului “beneficiarul plateste”  pentru serviciile de mediu din Romania”), implementat de WWF Romania in parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului, Universitatea Bucuresti – Centrul de Cercetare in Ecologie Sistemica si Sustenabilitate, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava – Facultatea de Silvicultura.
Proiectul este finantat cu suma de 449.980,92 Euro printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia (SEE 2009 – 2014), in cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”, Operator de Program Ministerul Mediului, Apelor şi Padurilor si se va finaliza in 31 Iulie 2016. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesati www.eeagrants.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here