Ovidiu Leonard Turcu, decanul Facultatii de stiinte Economice, Universitatea „Vasile Alecsandri”:„Avem o generatie viguroasa de tineri”

0
1326

Cat de interesati sunt tinerii de stiintele economice?

Intr-o economie dinamica si care se doreste a fi si mai dinamica in continuare, accentul pe stiintele economice este suficient de puternic, cu toate ca – per total – numarul studentilor s-a micsorat in toate centrele universitare, dar nu intr-o masura ingrijoratoare.

invatamantul superior economic de la noi este conectat la realitatile Romaniei de astazi?

Consideram ca orientarea noastra catre studenti, dar si catre o universitate antreprenoriala a deschis – chiar fortat, am putea spune – portile catre economicul real, de zi cu zi. si in tot acest demers colectivul nostru de cadre didactice nu face nimic altceva decat sa puncteze, zilnic, legatura cu mediul economic real. Mai mult decat atat, noi incercam sa-i pregatim pe studenti pentru piata muncii inca de la primele cursuri, chiar daca prima parte a cursurilor are un caracter general.
Pe de alta parte, proiectele europene pe axa POSDRU ne-au ajutat foarte mult, astfel incat practica si dezvoltarile de proiecte impreuna cu patronatele si mediul de afaceri i-a introdus pe studenti, in mod treptat – dar suficient de puternic – in realitatile viitoarei lor meserii.

Sunt multe institutii de invatamant superior cu profil economic. Nu exista pericolul de a pregati pe bancile facultatilor prea multi economisti, asa cum se spunea la un moment dat ca sunt prea multi ingineri?

Eu spun ca sunt prea putini licentiati si doctori in stiinte in Romania, nu neaparat economisti. in ultimii ani a fost nevoie de multi economisti, pentru a trece de la o economie autarhica, asa cum a fost pana in ‘90, la o economie de piata puternic deschisa catre exterior! Asa cum inainte erau foarte multi ingineri si putini economisti – pentru ca pana in ’90 se dorea ca lucrurile sa nu fie bine comensurate – fireste ca dupa aceea a aparut ca o necesitate cresterea semnificativa a numarului economistilor.

Cat de bine pregatiti sunt absolventii de invatamant superior economic din Romania?

Calitatea absolventilor se regaseste in mediul de afaceri. Cu cat gradul de insertie a absolventilor este mai mare si cerinta de absolventi de studii economice este la fel de mare, cu atat noi spunem ca este atins indicatorul „calitate”.

in acest an, una dintre studentele dvs a obtinut un loc fruntas la concursul Invest Quest, organizat de Bursa de Valori Bucuresti, dovedint reale calitati de investitor. Cum apreciati aceste preocupari inca de pe bancile facultatii?

Nu ne-a mirat faptul ca a luat locul al doilea si nu ne miram nici daca s-ar fi clasat pe primul loc pe tara, deoarece un lucru este cat se poate de evident: studentii nostri isi dau tot interesul sa se pregateasca si doresc ca, dupa ce obtin licenta sau masteratul, sa aiba un succes personal imediat. Pentru ca, dincolo de acest concurs, o parte dintre studentii nostri – in mod deosebit cei care vizeaza specializari legate de afaceri – au dovedit ca au calitati reale pentru antreprenoriat si afaceri, in general. De altfel, pot spune ca avem o generatie viguroasa de tineri, de studenti. Pe de alta parte, avem o economie care – incet-incet – incepe sa se „incalzeasca” si speram sa traim cu totii timpuri in care absolventii nostri valorosi nu numai sa nu mai plece din tara, dar nici macar sa nu se mai gandeasca la asa ceva! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here