Ordonanta pentru sustinerea tinerilor intreprinzatori va fi adoptata de Guvern

0
637
guvern-cladire

guvern-cladireProiectul de ordonanta privind sustinerea tinerilor in varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani care dezvolta o afacere va fi prezentat in dezbatere publica si adoptat ulterior, impreuna cu normele metodologice de aplicare, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca va emite, in sedinta din aceasta saptamana, o ordonanta de urgenta pentru sustinerea tinerilor intre 18 si 35 de ani prin acordarea din Fondul de garantare pentru IMM a unor ajutoare de stat sub forma de garantii.

Pentru a beneficia de garantii din fondul de garantare pentru IMM, tinerii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi ca firmele sa aiba minim doi angajati si sa reinvesteasca profitul.

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, a declarat, luni, ca bugetul alocat pentru sustinerea tinerilor este un „buget limitat”.

„Vor fi cateva sute de firme sustinute in acest an si cateva mii de firme vor fi sprijinite anul viitor. Ca schema de finantare este un plafon maxim de 100 mii de euro, pana la 8% sa beneficieze de garantii de la Fondul national de garantare a IMM”, a adaugat vicepresedintele PDL.

Proiectul de act normativ, prezentat de MEDIAFAX in luna iulie, prevede ca tinerii intreprinzatori vor beneficia de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariati, angajati pe durata nedeterminata, si de un ajutor de stat in cuantum de cel mult 20% din valoarea proiectului pentru implementarea caruia a fost intocmit un plan de afaceri agreat de o entitate finantatoare (banca, institutie financiara nebancara, fond de garantare), dar nu mai mult de 10.000 euro.

Tinerii antreprenori, cu o varsta de pana la 35 de ani, vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, vor avea acces prioritar la inchirierea spatiilor pentru desfasurarea activitatii in cadrul structurilor de sprijinire a afacerilor – incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice si de software, iar angajatii si asociatilor vor putea accesa orice forma de instruire, informare si documentare in domeniul afacerilor, organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si de unitatile din subordinea sau in coordonarea acestuia.

De asemenea, acestia vor primi consultanta, generala si/sau de specialitate, pe baza co-finantarii cheltuielilor aferente, din fonduri proprii si atrase si vor putea obtine credite bancare cu perioada de gratie sau de alte forme de finantare pe baza accesului la garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat pentru imprumuturile destinate realizarii productiei pentru export si investitiilor pentru extinderea si dezvoltarea propriei activitati.

In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, acestia trebuie sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent si totodata, sa capitalizeze profitul astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social al societatii sa atinga echivalentul in lei al sumei de 1.000 euro. (Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here