Ordin al ANAF: Firmele, declarate inactive daca nu depun declaratii fiscale timp de un semestru

0
475

ANAFUn ordin al ANAF publicat joi in Monitorul Oficial prevede ca un contribuabil este declarat inactiv daca nu a depus, timp de un semestru, nici o declaratie la autoritatea fiscala si daca nu a obtinut, prin cerere, un regim derogatoriu pentru depunerea declaratiilor, informeaza HotNews.

 

Potrivit HotNews, ordinul ANAF nr. 2258 publicat in M.O. 0552 din 5 august 2010 modifica procedura prin care un contribuabil este inactiv din punct de vedere fiscal. Declaratiile pe care le monitorizeaza autoritatea fiscala sunt declaratia de la bugetul de stat, formular 100; declaratia de la bugetul asigurarilor sociale, formular 102; decontul de TVA, formular 300; decontul special de TVA, formular 301; declaratia recapitulativa privind livrarile si achizitiile intracomunitare, formular 390; declaratia informativa privind livrarile si achizitiilse pe teritoriu national, formular 394.

Declaratia 103 privind accizele nu se mai regaseste in aceasta lista, fiind abrogata in 2010. Procedura stabilita prin Ordinul ANAF prevede si corectarea unei declarari ca inactiv pentru un contribuabil inregistrat din eroare, precum si procedura de reactivare a contribuabilului interesat.

Ordinul recomanda de asemenea, verificarea periodica, mai ales in cazul furnizorilor noi pentru ca, in cazul in care acestia sunt declarati inactivi se pierde dreptul de deducere al cheltuielilor efectuate.

Avand in vedere ca prin declararea inactivitatii a unui contribuabil se pierde valabilitatea codului de TVA conform ordin ANAF nr 1786/2010, inseamna ca nu se poate deduce TVA de pe factura emisa de acesti contribuabili. (realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here