Oportunități de internaționalizare a afacerilor pentru companiile românești

0
1057

Oportunități de internaționalizare a afacerilor pentru companiile românești

 

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu reprezentanții mediului de afaceri din Turcia, Niyazi Güneș Atay, director proiecte investiții, ODS Consulting Group și cu Kemal Kurnaz, vicepreședinte al asociației EkoAvrasya (Eurasia Economic Relations Association), având și afaceri în turism, imobiliare și consultanță. Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunități de colaborare și de punere în valoare a potențialului celor două comunități de afaceri.

În deschidere, președintele CCIB a vorbit despre mediul economic al Capitalei, precum și despre activitatea Camerei noastre, cu accent pe gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, și pe strategia de relaţii externe. În acest context, a punctat relațiile deosebite dezvoltate de Camera bucureșteană cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, cu diplomații români din străinătate, dar și cu cei străini, acreditați în România. Totodată, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul privind dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele şapte acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizaţii similare din această ţară. În context, a subliniat întreaga deschidere în ceea ce privește susținerea colaborării bilaterale.

Cu acest prilej, reprezentantul ODS Consulting Group, Niyazi Güneș Atay, a făcut o prezentare extinsă a companiei menționate și a principalelor domenii în care echipa are o experiență relevantă, cu accent pe: consultanță în: internaționalizarea afacerilor, export, inginerie și tehnologie; scrierea și managementul proiectelor finanțate din fonduri europene; dezvoltare corporativă; recrutare și managementul talentelor; comerț online. Reprezentantul ODS a precizat că firma operează în diverse regiuni din Turcia, dar și în străinătate și a exprimat dorința de a susține, prin servicii specifice, companiile românești interesate să dezvolte afaceri pe plan extern și să deruleze proiecte europene. De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost reliefate conexiunile de afaceri ale Eurasia Economic Relations Association, menționându-se oportunitățile oferite de firme din Kazahstan, Republica Kârgâză, Uzbekistan și Azerbaidjan. S-a apreciat că România ar putea constitui o poartă de intrare a produselor țărilor din Asia Centrală și Caucaz către Uniunea Europeană.

Informații de background

Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). La 31 iulie 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce (date disponibile) a fost de 5,7 miliarde USD (+22% comparativ cu perioada similară a anului trecut), din care 1,8 mld. USD export (+2%) și 3,9 mld.USD import (+34%). Tot la 31 iulie 2022, în România erau înregistrate 17.223 firme cu capital turcesc, cu un capital social subscris în valoare de 0,9 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 15 între statele investitoare în țara noastră.

 

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here