OMV Petrom a investit 600 de milioane de euro la rafinaria Petrobrazi

0
760

OMV Petrom (SNP), din grupul austriac de petrol si gaze OMV, a incheiat procesul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, dupa investitii de 600 milioane de euro derulate in perioada 2010-2014, informeaza Mediafax.

„Principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost cresterea competitivitatii. OMV Petrom poate acum procesa intreaga productie de titei din Romania intr-o singura rafinarie”, se arata intr-un comunicat al companiei.

In urma modernizarii, rafinaria consuma cu 25% mai putina electricitate fata de anul 2009, iar capacitatea anuala de prelucrare a titeiului a scazut de la 4,5 milioane tone la 4,2 milioane tone.

De asemenea, Petrobrazi va putea produce anual 1,5 milioane tone de motorina, fata de 900.000 tone in 2009. Motorina si kerosenul vor avea o pondere de pana la 45% in structura de produse obtinute la Petrobrazi.

„Cresterea ponderii motorinei in productia rafinariei Petrobrazi ne va ajuta sa raspundem mai bine cererii de pe piata din Romania. in trecut, la momentul proiectarii rafinariei, consumul de benzina era mai ridicat decat cel de motorina, insa in ultimii ani, acest trend a fost inversat”, a declarat in comunicat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom si responsabil cu activitatea de rafinare si marketing.

Petrobrazi este singura rafinarie functionala a OMV Petrom. Compania mai are o unitate de prelucrare a titeiului, Arpechim, care este inchisa.

OMV Austria detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, are 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here