Olteanu, BNR: Piata valutara este libera, dar banca centrala va contracara orice atac asupra cursului

0
531
olteanuBogdan

olteanuBogdanPiata valutara este libera, dar BNR va contracara orice eventual atac asupra cursului, in conditiile in care evolutia monedei este legata de starea economiei, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

„Moneda este foarte conectata de starea economiei reale. (…) Vom contracara orice atac, daca asa ceva se va intampla. in rest, piata este libera”, a spus Olteanu, la un eveniment organizat de firma de consultanta fiscala si audit financiar LeitnerLeitner.

El a mentionat ca rata de schimb a fost „destul de stabila” in ultimul an.

Totodata, Olteanu a aratat ca esenta pietei libere o reprezinta presupunerea ca oamenii sunt corecti, dar exista in prezent mai multi actori care incalca regulile.

intrebat daca privatizarea celei mai mari banci din Romania, BCR, a fost o idee buna, Olteanu a raspuns ca a fost un succes, nu numai o idee buna.

„Privatizarea BCR a condus la o piata bancara mai concurentiala, mai eficienta si orietata catre consumator. BCR avea la momentul privatizarii o cota de piata uriasa, iar actiunile adoptate de noii actionari au dus catre o activitate mai orientata catre piata, catre consumatori”, a spus Olteanu, mentionand ca a facut parte din procesul de privatizare a bancii.

El considera ca bancile din Romania, indiferent ca au ca actionar statul sau nu, utilizeaza aceleasi metode de piata si competitivitate.

„Nu cred ca nationalitatea unei banci este relevanta. Suntem globalizati, fie ca unora le place sau nu”, a incheiat oficialul bancii centrale. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here