Oficial FMI: Majorarea dobanzilor de catre Fed ar putea sa aiba un efect negativ

0
734
grafic-sus-dobanzi

Directorul general adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, a avertizat luni ca exista un risc considerabil ca majorarea dobanzilor de catre Rezerva Federala (Fed) sa aiba un efect negativ asupra pietei financiare, informeaza Mediafax.

Fed a anuntat de mai multe luni ca va incepe sa creasca dobanzile, aflate in prezent la nivelul zero, pana la sfarsitul acestui an.

„Riscul este ca odata cu schimbarea perceptiei pietei, determinata de normalizarea dobanzilor, randamentele sa creasca puternic, iar fluxul de capital sa se inverseze”, a spus Furusawa la o conferinta internationala de la Seul, adaugand ca acest proces ar putea deveni dezordonat.

Oficialul FMI a aratat ca Fed poate reduce riscul unor retrageri dezordonate de capital prin continuarea comunicarii intentiilor institutiei in domeniul politicii monetare, in timp ce economiile pietelor emergente trebuie sa intareasca indicatorii macroeconomici.

Furusawa a subliniat totodata importanta adoptarii de reforme structurale de catre statele emergente, pentru a promova o crestere economica solida, sustenabila si echilibrata.

O serie de oficiali la nivel mondial si-au exprimat ingrijorarea ca s-ar putea repeta situatia din 2013, cand investitorii la nivel mondial, ingrijorati de primul anunt al Fed privind intentia de a incepe inversarea masurilor monetare extraordinare de stimulare a economiei americane, au inceput sa retraga capitalul de pe anumite piete.

Furusawa a aratat ca tarile pot face fata volatilitatii pietei prin interventii pe piata valutara sau prin masuri de management al circulatiei capitalului, dar acestea nu trebuie sa reprezinte un substitut pentru ajustare macroeconomica.

Oficialul FMI a mai spus ca FMI anticipeaza ca cresterea economica de pe pietele emergente se va intensifica anul viitor, dupa tendinta de incetinire inregistrata in ultimii cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here