Oficial elen: Daca Grecia paraseste zona euro va intra intr-o saracie fara precedent

0
709
grecia-euro

grecia-euroGrecia „trebuie sa ramana in zona euro” altfel va plonja intr-o saracie fara precedent a afirmat duminica ministrul grec de Finante Yannis Stournaras, inaintea unei saptamani de intrevederi cruciale intre premierul elen si oficialii UE.

„Trebuie sa supravietuim si sa ramanem in zona euro deoarece este singurul lucru care ne poate proteja de o saracie pe care nu am cunoscut-o niciodata”, a declarat Stournaras pentru cotidianul grec Vima tis Kyriakis.

„Avem statul-providenta cel mai costisitor din zona euro, nu mai putem sa il pastram cu ajutorul imprumuturilor”, a adaugat el.

Troika finantatorilor – Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana – trebuie sa reia in septembrie supravegherea finantelor elene.

Potrivit conditiilor dictate de UE si FMI, deblocarea viitoarei transe de imprumut asteptata de Atena si in valoare de 31,5 miliarde de euro, va depinde de acest audit.

Pentru a obtine acest lucru, fara de care tara risca sa intre in imposibilitate de plata si sa iasa din zona euro, Guvernul grec se straduieste sa indeplineasca partea sa de contract.

„Daca nu luam masuri (…) atunci ramanerea noastra in zona euro va fi amenintata”, a subliniat Stournaras.

Presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker va avea intrevederi, miercuri, la Atena cu premierul grec Antonis Samaras, in timp ce Grecia vrea sa obtina o amanare de doi ani pentru punerea in aplicare a noilor masuri de austeritate cerute tarii de creditori.

Grecia nu va parasi zona euro, a declarat sambata Junker in fata presei, adaugand ca „daca Grecia refuza o consolidare bugetara si reforme structurale, atunci noi ar trebui sa luam considerare aceasta problema”.

Samaras se va intalni, de asemenea, cu cancelarul german Angela Merkel, vineri, la Berlin si cu presedintele francez François Hollande in ziua urmatoare, la Paris.

Merkel si François Hollande se vor intalni la randul lor joi la Berlin. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here