Obama si Medvedev s-au intalnit la Praga, pentru a semna noul tratat START

0
942
start

startPresedintii american si rus, Barack Obama si Dmitri Medvedev, s-au intalnit la Praga, unde urmeaza sa semneze noul tratat START, care prevede o reducere considerabila a arsenalelor nucleare ale celor doua tari.

 

Noul tratat START privind reducerea arsenalelor nucleare ale Statelor Unite si Rusiei va fi semnat in cadrul unei ceremonii oficiale, in jurul pranzului (13.00 ora Romaniei), in Sala spaniola a Castelului Praga, in fata caruia presedintele american a rostit in urma cu un an un discurs pe tema renuntarii la armamentul nuclear.

Moscova si Washingtonul si-au luat angajamentul sa reduca numarul ogivelor nucleare la 1.550 fiecare, ceea ce reprezinta o reducere de 74 la suta in raport cu limita acordului START semnat in 1991, dar care a expirat la sfarsitul lui 2009.

Inaintea semnarii tratatului, Medvedev si Obama au o intalnire „tête-à-tête”. intre subiectele abordate s-ar putea numara problema dosarului nuclear iranian, in care presedintele american vrea sa mizeze pe sprijinul Moscovei pentru a obtine la ONU aplicarea de sanctiuni impotriva republicii islamice.

Scutul american antiracheta, a carui amplasare in Europa a afectat relatiile ruso-americane in ultimii ani, ar putea fi de asemenea intre temele discutiei dintre cei doi sefi de stat. Washingtonul a sistat in septembrie un prim proiect al scutului antiracheta criticat de Rusia, dar Moscova subliniaza ca exista in continuare „probleme serioase” privind noua varianta.

Dupa semnarea tratatului, cei doi lideri vor raspunde la intrebarile presei.

Daca Medvedev paraseste capitala Cehiei joi dupa-amiaza, vizita lui Obama se va prelungi cu inca 24 de ore, in special pentru a participa la un dineu alaturi de 11 lideri din tarile fostului bloc comunist care au aderat la Alianta Nord-Atlantica. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here