Obama la G20: SUA nu vor plati pentru prosperitatea mondiala

0
666
obama

obamaRezultatele summit-ului G20 au fost interpretate diferit de marile puteri. in timp ce liderii europeni au salutat angajamentele privind reducerea deficitelor, presedintele american, Barack Obama a avertizat – Statele Unite nu vor plati pentru prosperitatea mondiala.

 Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Consiliului European, Herman van Rompuy au afirmat, intr-o declaratie comuna, ca rezultatul summitului reflecta o larga convergenta in jurul abordarii europene. „Eforturile Uniunii Europene in favoarea stabilizarii si cresterii au fost in mare masura bine primite la Toronto”, a declarat la randul sau, cancelarul geman Angela Merkel, afirmand ‘este mai mult decat ma asteptam, este un succes.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a precizat ca reducerea la jumatate a deficitelor publice reprezinta ‘un angajament’ luat de fiecare tara, si nu o ‘instructiune’ din partea grupului. Declaratia liderului francez vine sa tempereze nemultumirea Statelor Unite, care a cerut in cadrul summitului ca stimulii economici sa fie mentinuti, pentru ca economia mondiala este inca slabita.

De altfel, presedintele american, Barack Obama a declarat, la finalul summitului, ca Statele Unite nu pot plati pentru a asigura prosperitatea lumii si vor ramane ferme in fata oricarui avantaj necuvenit obtinut de o tara, aluzie la nemultumirile privind China si situatia yuanului. Obama a spus vrea sa dubleze exporturile americane in cursul urmatorilor cinci ani si ca este pregatit sa se lupte pentru a asigura locurile de munca, industria si pietele americane. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here