Oamenii de afaceri turci, interesaţi de investiţii în România

0
1337

 

Dl. dr. ing. Costică T. Mustaţă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu dl. Semih Beken, consul onorific al României la Antalya, şi cu dl. Mehmet Dinler, consul onorific al României la Nevshehir şi Kayseri, provincii situate în Anatolia Centrală, unde se află şi cunoscută zonă turistică Cappadocia. La întâlnirea cu oaspeţii turci, aflaţi în România cu ocazia Târgului Internaţional de Tursim Bucureşti, au participat, de asemenea, dna. Mihaela Turbăceanu, consilier coordonator al relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Turcia în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) şi dl. Ştefan Voinea, director adjunct al Direcției Relații Internaționale din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

În deschiderea întâlnirii, dr. ing. Costică T. Mustaţă a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, punctând orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar. Președintele CCIB a subliniat faptul că dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Republica Turcia este o componentă importantă în strategia Camerei bucureștene, o dovadă în acest sens fiind cele şase acorduri de cooperare încheiate cu organizații similare din această țară. În acest context, dr. ing. Costică T. Mustaţă a vorbit oaspeților despre evenimentele organizate în colaborare cu parteneri din Turcia, cel mai recent, Forumul de afaceri româno-turc în domeniul maşinilor şi echipamentelor agricole, având loc cu doar o zi înainte de vizita celor doi consuli onorifici.

Dl. Semih Beken, consul onorific al României la Antalya, şi dl. Mehmet Dinler, consul onorific al României la Nevshehir şi Kayseri, au făcut, fiecare, o prezentare extinsă a activităţii lor profesionale, dar şi a celei în slujba promovării României în două zone importante ale Turciei. De asemenea, au vorbit părţii române despre potenţialul economic al provinciilor Antalya, Nevshehir şi Kayseri, numitorul comun fiind turismul. În opinia celor doi consuli onorifici, România este o ţară ce oferă oportunităţi semnificative, inclusiv investiţionale, fiind necesară o mai bună cunoaştere a acestora de către comunitatea turcă. În acest sens, au apreciat ca fiind utilă organizarea unor vizite de lucru în Turcia ale unor grupuri de oameni de afaceri români. De asemenea, cei doi consuli onorifici au exprimat întreaga deschidere pentru realizarea unui schimb eficient de informaţii de afaceri cu camerele de comerţ din ţara noastră, dar şi cu MEEMA.

Importanţa dezvoltării relaţiilor comercial-economice cu Turcia a fost evidenţiată şi de dna. Mihaela Turbăceanu, care a prezentat oaspeţilor elemente relevante privind situaţia schimburilor bilaterale şi mediul de afaceri din România. În opinia consilierului MEEMA, activitatea de relaţii externe a camerelor de comerţ (misiuni economice, forumuri de afaceri şi întâlniri bilaterale), complementară celei a Guvernului, este foarte importantă pentru promovarea ofertei româneşti, iniţierea de noi parteneriate şi pentru valorificarea oportunităţilor de afaceri din ţările de destinaţie.

În acest context, dl. Ştefan Voinea a vorbit oaspeţilor despre obiectivele Camerei Naţionale în domeniul diplomaţiei economice, subliniind potenţialul uriaş de creştere al schimburilor comerciale bilaterale cu Republica Turcia. De asemenea, reprezentantul CCIR a punctat bunele relaţii cu CCI judeţene, încurajându-i pe oaspeţii turci să se adreseze pentru evenimente cu caracter B2B Camerei bucureştene, dar şi altor camere din ţară, în contextul în care acestea au o legătură directă şi constantă cu firmele membre şi cunosc foarte bine mediul de afaceri local.

Informații de background

Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE). La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce în anul 2019 (date disponibile) a fost de 6,8 miliarde USD, din care 2,5 mld. USD export și 4,3 mld.USD import.

La 31 decembrie 2019, în România erau înregistrate 15.832 firme cu capital turcesc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin din țara noastră (locul 3, după Italia și Germania), cu un capital social subscris în valoare de 812 mil. USD, care plasează Turcia pe locul 16 între statele investitoare în țara noastră.

Biroul de Presă al CCIB

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here