Oameni de cultura scriu presedintelui pentru a protesta fata de aplicarea CAS pe drepturi de autor

0
693
carti-deschise

carti-deschiseAna Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Adrian Sitaru si Mircea Tiberian se numara printre scriitorii si artistii semnatari ai unei scrisori de protest prin care se solicita Presedintiei, Guvernului si Curtii Constitutionale ca prevederea de impunere a CAS pe drepturile de autor sa fie anulata.

Scrisoarea este adresata Guvernului Romaniei, presedintelui Romaniei, Curtii Constitutionale si Avocatului Poporului.

Initiatorul scrisorii este poetul Dan Mircea Cipariu, presedintele Sectiei Poezie din cadrul Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Bucuresti.

„Impunerea CAS si CASS pe drepturile de autor si scaderea cotei forfetare de la 40% la 20% ne obliga pe noi, semnatarii acestei scrisori de protest, creatori si detinatori de drepturi de autor, sa protestam cu fermitate si sa cerem Guvernului Romaniei, Presedintiei si Curtii Constitutionale sa corijeze o decizie care ii va face pe cei mai multi dintre detinatorii de drepturi de autor sa traiasca la limita de jos a subzistentei. Atragem atentia decidentilor din Executivul Romaniei ca vom folosi, pana la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atat pe plan national, cat si pe plan international”, se arata in document.

„Nu avem de ce sa fim impozitati de doua sau chiar de trei ori in plus pentru creatia noastra. Pe langa impozitul de 16% pe veniturile din drepturile de autor, cat lua statul fiecarui creator pana acum, se vor adauga noi impozite sociale si scaderea cotei forfetare de la 40% la 20%. Se vor impozita astfel 80% din orice contract pe drepturi de autor si 75% din contractele pentru operele monumentale”, continua acestia, subliniind ca masurile adoptate de Guvern vor descuraja creatorii.

„Guvernul Romaniei nu trebuie sa puna noi biruri sociale pe creatie, pentru ca astfel ii aduce pe multi creatori intr-o situatie de faliment social, economic si financiar si ii va determina pe foarte multi dintre acesti creatori sa paraseasca Romania. Rezultatele acestor drepturi de autor nu sunt produse de serie, sunt produse unicat, chiar si atunci cand un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernarii sau a clasei politice. Creatia fiecaruia dintre noi nu e mediata nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai si numai de o Instanta superioara tuturora dintre noi. Operele noastre culturale, artistice, stiintifice si info-educationale sunt unicat, taxate numai de talent, stil si educatie. Cu ce drept ne diminuati drepturile de autor?”, mai noteaza semnatarii scrisorii, incheind: „in al doisprezecelea ceas, puteti opri exodul de creiere din Romania si saracirea celor care apara prin operele lor unice identitatea culturala si spirituala a Romaniei! Ati putea face un pas inapoi pentru a face toti un pas inainte!”.

Scrisoarea este semnata de aproximativ 200 de artisti. Printre acestia se numara scriitorii Romulus Rusan, Ana Blandiana, poeta Denisa Comanescu, regizorul Adrian Sitaru, coregraful Cosmin Manolescu, actrita Clara Voda, graficianul Ion Barbu, cantareata Maria Raducanu, regizorul Victor Ioan Frunza si muzicienii Mike Godoroja si Mircea Tiberian. De asemenea, scrisoarea este semnata de scriitorul Mircea Cartarescu. Pe de alta parte, contactat de MEDIAFAX, Cartarescu a declarat ca nu doreste sa se alature celor care au aderat la acest protest. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here