O noua runda de crestere a taxelor va fi aplicata in Grecia

0
987

Parlamentul elen a aprobat o noua runda de cresteri de taxe pentru a consolida veniturile statului cu 2,3 miliarde euro in acest an si a obtine noi transe din pachetele de finantare externa de la UE si FMI, insa masura ar putea genera noi tensiuni sociale dupa trei ani de austeritate.

Legislatia a fost adoptata sambata dimineata si face parte din masurile convenite cu institutiile financiare internationale, potrivit agentiei de stat ANA, preluata de CNN.

Noile reglementari obliga toti contribuabilii sa completeze declaratii fiscale si cresc impozitele pe proprietate si taxele aplicate companiilor.

Ministrul Finantelor, Yannis Stournaras, a declarat in parlament, inaintea votului, ca noua lege este una „de necesitate fiscala” si va asigura ca deficitele vor fi acoperite intr-un mod corect din punct de vedere social, potrivit ANA.

Parlamentul a votat la o zi dupa ce domiciliile a 5 jurnalisti greci au fost atacate cu dispozitive incendiare artizanale. Atacurile de vineri au fost revendicate pe un site de stanga de o grupare anarhista care critica modul in care presa prezinta situatia din tara. Incidentele au provocat pagube materiale minore, a declarat pentru CNN un reprezentant al politiei din Atena.

Grecia are in derulare un program de finantare externa de 130 miliarde euro convenit cu UE si FMI, in prelungirea unei intelegeri de 110 miliarde euro incheiata in 2010. Masurile dure de austeritate convenite in schimbul imprumuturilor au generat tensiuni sociale in ultimii ani, numeroase proteste incheindu-se cu lupte de strada.

Economia elena a scazut cu aproximativ 20% din 2008, inmultind randurile somerilor cu peste 500.000 de persoane. Rata somajului s-a triplat in anii de criza, depasind acum 26%. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here