O importantă misiune economică din Republica Federală Democratică a Etiopiei a participat la Forumul de afaceri organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București

0
1179

Cu o economie în creștere și beneficiind de stabilitate politică, Etiopia este o țară care oferă multe oportunități de afaceri. Sunt motive care ne determină ca, în a doua parte a anului 2017, să avem în vedere organizarea unei misiuni economice în această țară, în contextul în care continentul african constituie o prioritate pentru Camera bucureșteană în anii următori”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Muncipiului București (CCIB), în deschiderea Forumului de afaceri România – Etiopia care a avut loc în capitală.

Evenimentul a fost organizat de Camera bucureșteană cu prilejul vizitei în România, în perioada 22 – 26 mai 2017, a unei misiuni economice etiopiene organizate de Camera de Comerț și Asociații Sectoriale din Addis Abeba (AACCSA) cu sprijinul Ambasadei României din această țară.

Sesiunea oficială a Forumului de la Palatul CCIB a fost onorată de prezența secretarului de stat pentru afaceri globale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Monica Gheorghiță, care a transmis un mesaj din partea conducerii ministerului delegației etiopiene și celorlalți participanți. Cu același prilej, secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, a vorbit celor prezenți despre sprijinul acordat de Minister pentru internaționalizarea afacerilor companiilor românești, dar și despre perspectivele dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale.

Delegația etiopiană condusă de Elias Geneti, președintele AACCSA, a cuprins 26 de oameni de afaceri din diverse domenii (industrie, agricultură, servicii), interesați de importul unei game largi de produse românești, precum: autoturisme și piese de schimb, mașini agricole, produse electrotehnice și electronice de uz casnic, tehnică de calcul și birotică, mobilă, inclusiv de birou, materiale de construcții, produse chimice pentru curățenie, confecții textile și tricotaje, încălțăminte și produse din piele, cereale și produse alimentare etc. Actuala misiune economică este una dintre cele mai numeroase și complexe organizată în străinătate de AACCSA, cea mai mare și puternică cameră de comerț din Etiopia.

În cadrul evenimentului, preşedintele AACCSA, Elias Geneti, a vorbit despre potenţialul economic și uman al țării sale (peste 100 milioane locuitori) şi despre proiectele de cooperare ce pot fi dezvoltate in domeniul transferului de tehnologie, în industria agroalimentară, agricultură, dar și în domeniul producției industriale.

Cu această ocazie, preşedintele CCIB şi președintele AACCSA au semnat un Memorandum, reprezentând un acord cadru de colaborare, în baza căruia, în perioada următoare, cele două camere vor derula un program comun de evenimente dedicate unei mai bune cunoașteri a comunităților de afaceri din România și Etiopia, precum și promovării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale.

Schimburile comerciale româno – etiopiene sunt relativ reduse, dar cu un mare potențial de creștere. Volumul acestora în anul 2016 de 81,7 milioane USD a fost cel mai mare înregistrat în ultimii 10 ani și s-a datorat, în special, creșterii exportului românesc, comparativ cu anul anterior, de de la 24,8 milioane USD la 80,1 milioane USD.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here