O gaura in stratul de ozon ajunge deasupra Romaniei pe 30 si 31 martie

0
740

O zona intinsa a stratului de ozon s-a subtiat in regiunea Polului Nord, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca aceasta ar putea ajunge in Scandinavia si Europa de Est pe 30 si 31 martie, informeaza euractiv.com.Subtierea rapida a stratului de ozon a fost detectata pentru prima data de peste 30 de sonde situate in apropierea Polului Nord.

Cele mai recente previziuni ale Institutului pentru Cercetare Polara si Marina, confruntate cu date ale Centrului European pentru Mediu, arata ca subtierea stratului de ozon va afecta Scandinavia si Europa de Est pe 30 si 31 martie.

„Pierderea ozonului continua, si probabil gaura nu poate fi atenuata in urmatoarele 10-14 zile”, a declarat Markus Rex, cercetator la Institutul Alfred Wegener. „Este foarte posibil ca partile subitate ale stratului de ozon sa se transforme intr-o gaura de ozon”, a mai declarat specialistul.

„Gradul de pierdere a ozonului in zona Arctica este clar mai mare decat in toate iernile de pana acum”, a mai declarat acesta.

Date legate de subtierea stratului de ozon sunt colectate in continuare, iar pe 4 aprilie mai multi oameni de stiinta planuiesc sa faca o declaratie publica pe aceasta tema, in cadrul unei conferinte la Viena.

Expunerea la radiatiile ultraviolete din zona cu stratul de ozon subtiat este mai putin daunatoare decat cea de la tropice, insa specialistii ne sfatuiesc sa fim atenti.

„Oamenii trebue sa fie vigilenti, dar nu ingrijorati. Te poti proteja prin informare, prin faptul ca poti purta o palarie cu boruri largi si prin folosirea unor creme cu protectie UV. Este important sa nu stam prea multe ore in aer liber”, spune Gier Braathen, om de stiinta la Organizatia Meteorologica Mondiala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here