Nutri-Score devine obligatoriu în Europa.

0
977

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care face parte din OMS, a solicitat Comisiei UE să introducă Nutri-Score în mod obligatoriu în Europa. Aceasta ar ajuta consumatorii să facă alegeri alimentare mai sănătoase, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru prevenirea cancerului și a altor boli cronice, precum și a deceselor asociate.

Pe baza dovezilor științifice, IARC subliniază superioritatea Nutri-Score față de alte tipuri de etichetare nutrițională și solicită adoptarea sa pe scară largă și sistematică în Europa și nu numai, pentru a-i ajuta pe consumatori să reducă riscul apariției unor boli netransmisibile, cum ar fi cancerul. Grupul de cercetare a adăugat că și companiile ar fi astfel stimulate pentru a îmbunătăți calitatea produselor lor.

Organizația foodwatch cere ca lobby-ul industriei alimentare să renunțe la opoziția sa față de Nutri-Score și să asculte sfaturile experților. Asociațiile pentru industria agricolă și alimentară, cum ar fi Copa-Cogeca și FoodDrinkEurope, au încercat să împiedice introducerea unei etichetări de tip semafor pe partea frontală a ambalajului, făcând acest lucru la Bruxelles încă de când există conceptul, a explicat foodwatch.

„Lupta lobby-ului alimentar împotriva Nutri-Score este un joc fără scrupule cu sănătatea a milioane de consumatori. Comisia Europeană nu ar trebui să fie impresionată de acest lucru. Protecția sănătății oamenilor ar trebui să fie pusă mai presus de interesele de profit ale companiilor, consideră Sarah Häuser de la foodwatch Germania

Ce este Nutri-Score?

Nutri-Score, dezvoltat inițial de oamenii de știință francezi, include componente recomandate, cum ar fi fibrele și anumite proteine, pe lângă conținutul de zahăr, grăsimi și sare. Oferă o singură valoare pentru alimentele în cauză – pe o scară de cinci puncte de la „A” pe un câmp verde închis pentru echilibrul cel mai favorabil la un „C” galben și un „E” roșu pentru cel mai puțin favorabil. Numeroase studii științifice arată că Nutri-Score este cea mai ușoară formă de etichetare nutrițională și îi ajută pe consumatori să aleagă produse care sunt mai echilibrate.

foodwatch solicită Nutri-Score obligatoriu

Nutri-Score a fost deja adoptat de mai multe țări europene. Franța, Belgia, Spania, Luxemburg, Germania și Olanda au introdus acest tip de etichetare nutriționalî. Cu toate acestea, deoarece obligarea legală doar la nivel național nu este posibilă în temeiul legislației europene, etichetarea rămâne o opțiune voluntară. Pentru ca Nutri-Score să fie pe deplin eficient, etichetarea voluntară nu este suficientă. foodwatch solicită, prin urmare, etichetarea obligatorie a produselor alimentare la nivel european cu Nutri-Score! Comisia UE intenționează să propună un model obligatoriu de etichetare nutrițională până la sfârșitul anului 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here