Noutate in sistemul de sanatate: Paramedicii vor purta camere video pentru a comunica mai bine cu doctorii care vor vedea mai rapid pacientul

0
607
smurd-elicopter-sanatate

smurd-elicopter-sanatateParamedicii vor avea fixata pe echipament o camera video prin care medicii din spitale vor putea vedea in timp real bolnavul, accidentul si toate amanuntele, pentru a putea pune un diagnostic rapid si a-i salva viata, a declarat, vineri, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Parteneriatul dintre Vodafone Romania si SMURD continua si in acest an cu extinderea solutiei de telemedicina lansata in urma cu sapte ani printr-o investitie de peste 270.000 de euro.

O suta de ambulante SMURD din Bucuresti si 26 de judete sunt echipate cu camere video si modemuri conectate la reteaua Vodafone, ce permit paramedicilor sa transmita catre dispeceratul central si spitalele de urgenta atat imagini video cu pacientii, cat si parametrii medicali ai acestora.

Echipamentele sunt contectate la reteaua de date mobile a Vodafone, ce acopera 90 la suta din populatia Romaniei, printr-o solutie de telemedicina unica in Europa.

Noua solutie este posibila in urma lansarii serviciilor 3G UMTS in banda de 900 MHz si va facilita diagnosticarea pacientilor utilizand serviciile de date mobile de mare viteza ale Vodafone, disponibile in toata tara, inclusiv in zonele izolate.

„Programul demarat cu sprijinul Vodafone inseamna un mare pas inainte pentru intreg sistemul de medicina de urgenta din Romania. Acesta are in vedere dotarea echipelor de interventie, pe langa echipamentul deja achizitionat destinat transmisiei de date cu echipamente video. Paramedicul va avea fixata pe echipament o camera video si astfel vom putea vedea in timp real bolnavul, accidentul si toate amanuntele care ne intereseaza si care ne pot ajuta sa luam decizia corecta si rapida pentru a-i salva viata. Transmisia se va face in sistemul 3G. A avea medici pe toate echipajele care intervin este un deziderat, din pacate, in Romania, in acest moment, acesta este un lucru greu de realizat. Noi abordam toate tipurile de urgente medicale si daca este nevoie solicitam interventia medicilor specialisti din spitale. Solutia gasita, a vizualizarii in timp real a cazurilor cu care ne confruntam, implementata cu sprijinul Vodafone, este cea mai buna in aceasta faza a procesului”, a declarat, vineri, subsecretarul de stat si presedintele Fundatiei pentru SMURD, doctorul Raed Arafat.

Echipamentele video sunt folosite pe autospecialele SMURD de tip B2, ambulante cu echipaj format doar cu paramedici, in judetele Alba, Arad, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vrancea, Vaslui si in Bucuresti.

„Suntem alaturi de SMURD de sapte ani, sprijinindu-i in proiectele lor pentru salvarea de vieti omenesti, in interventiile de urgenta. Am raspuns de fiecare data nevoilor SMURD intrucat am considerat ca ei reprezinta un model extraordinar de antreprenoriat social ce merita din plin sustinerea noastra. Pana acum am investit 1,1 milioane de euro pentru dotarea SMURD cu echipamente medicale, masini speciale, dar si servicii de voce si date. Dezvoltarea continua a tehnologiei ne-a permis sa ne punem la dispozitiie serviicile de date si reteaua UMTS in banda 900 MHz intr-un mod inovator de care poate sa beneficieze intreaga comunitate”, a spus Iñaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.

Prin programul „Parteneriat pentru viata”, Vodafone Romania sprijina serviciile de urgenta pentru salvarea vietii omenesti in situatii grave.

Parteneriatul cu SMURD a inceput in 2005, odata cu dezvoltarea de catre Vodafone a solutiei de telemedicina, pentru inceput in judetul Mures, ulterior fiind extinsa in alte sase judete. Pana in prezent solutia de telemedicina a fost folosita in peste 35.000 de interventii anual.

In 2006, Vodafone a donat 280.000 de euro pentru achizitionarea primei masini de interventie pentru accidente colective, calamitati si operatiuni de salvare grea. Trei ani mai tarziu, Vodafone a sprijinit SMURD pentru achizitionarea unei alte masini, folosita ca centru de comanda pentru interventii in situatii extreme, cum ar fi catastrofe naturale, accidente aviatice sau feroviare. Totodata, de sapte ani Vodafone Romania sponsorizeaza SMURD cu abonamente de voce si de date pentru sapte filiale.

Compania sprijina, prin programul „Parteneriat pentru viata”, si servicii nationale de urgenta cu Salvamont, din 2004 si Salvamar, din 2007. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here