Noul an scolar a inceput si va fi mai lung cu patru zile decat in anii precedenti

0
663
inceput_scolar

inceput_scolarNoul an scolar care a inceput, luni, va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, cu patru mai multe decat in anii scolari precedenti, elevii urmand sa incheie cursurile in 17 iunie 2011.

 Peste 3,2 milioane de elevi si prescolari incep cursurile luni. Potrivit structurii noului an scolar afisata pe site-ul Ministerului Educatiei, elevii incep cursurile in 13 septembrie 2010 si le incheie vineri, 17 iunie 2011 , nefiind facuta nicio mentiune privind terminarea cursurilor mai devreme pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a si, respectiv, a XIII-a.

Finalizarea cursurilor mai devreme este insa anuntata in metodologia de organizare a examenului national si a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o saptamana mai devreme de 17 iunie, respectiv in 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a si, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile in 27 mai.

Anul scolar se va incheia pe 31 august 2011 si va fi structurat pe doua semestre.

Astfel, in semestrul I sunt programate cursuri in intervalul 13 septembrie – 21 decembrie. in perioada 1 – 7 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta.

Elevii vor avea vacanta de iarna din 22 decembrie 2010 pana in 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate in 5 ianuarie 2011 si vor dura pana in 28 ianuarie. Vacanta intersemestriala este programata pentru intervalul 29 ianuarie – 6 februarie 2011.

Cursurile in semestrul al doilea incep in 7 februarie 2011 si dureaza pana in 15 aprilie. Din 16 aprilie si pana in 25 aprilie 2011 elevii vor fi in vacanta de primavara, cursurile semestrului al doilea urmand sa fie reluate in 26 aprilie. Semestrul al doilea se va incheia in 17 iunie.

Elevii vor fi in vacanta de vara din 18 iunie pana in 11 septembrie, cu o saptamana mai putin decat in anul scolar 2009-2010.

Totodata, elevii nu vor merge la cursuri nici in zilele libere prevazute de lege.

Tezele din semestrul I al anului scolar 2010-2011 vor fi sustinute, de regula, pana la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, pana la data de 20 mai 2011.

In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar care au fost stabilite prin Ordinul ministrului Educatiei. Structura anului scolar poate fi modificata cu conditia asigurarii unui numar de zile de cursuri de 177 zile lucratoare, precum si cu posibilitatea ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.

Calendarul examenelor si evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competentelor profesionale, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Evaluarea nationala din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala programata in perioada 20-23 iunie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc in intervalul 6 iunie – 1 iulie. in prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie si pana in 1 iulie elevii vor sustine probele scrise.

Elevii clasei a IX-a de liceu – filiera tehnologica, invatamant de zi, vor avea, pe langa cele 36 de saptamani de cursuri, si trei saptamani de stagii de pregatire practica, in conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

De asemenea, pentru clasa a XI-a – anul de completare si pentru invatamantul special, clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor va fi de 37 de saptamani, insumand 183 de zile.

Totodata, pentru clasa a XI-a de liceu – filiera tehnologica, ruta directa de calificare si pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare durata cursurilor este, in functie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de saptamani, insumand 182 de zile lucratoare, respectiv de 38 de saptamani, insumand 187 de zile lucratoare.

In invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurile de invatamant in vigoare. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here