Noua Lege a educatiei elimina compromisul politic anterior si spune adio gastilor din sistem

0
1328
catalog-note

catalog-noteNoua Lege a educatiei elimina formulele de compromis determinate anterior de contextul politic in care fosta lege a fost asumata de Guvern, iar actul normativ „spune adio gastilor universitare si din invatamant”, a declarat, luni, premierul Emil Boc, la dezbaterea organizata de Parlamentul Romaniei.

„Noua lege pe care o propunem elimina formulele de compromis existente in legea anterioara determinate de contextul politic in care a fost propusa asumarea, optand pentru solutii clare si radicale. De aceea are in integralitate la baza ceea ce s-a convenit la nivel politic, Pactul National pentru Educatie si Strategia educatiei si cercetare pentru societatea cunoasterii. Pactul a fost semnat de toate partidele parlamentare si de 22 de ONG-uri reprezentative, iar strategia a fost semnata de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice”, a declarat Emil Boc, la dezbaterea privind noua Legea a educatiei nationale.

In opinia premierului, in procesul de pregatire preuniversitar trebuie sa se puna accentul pe formarea de competente si nu pe memorarea unor informatii uneori nefolositoare.

„Stim ce fac copiii nostri. Pleaca la scoala cu un ghiozdan ce nu-l putem ridica in mana si vin acasa ca mici robotei si reproduc informatiile care le sunt predate, fara limita, la scoala, nu au timp nici pentru familie, nici pentru alte activitati extracuriculare si pleaca a doua zi la scoala obositi, alergand in permanenta sa satisfaca nevoia unui sistem educational care ii toarna cu palnia in cap informatii si evalueaza sec, fara evaluare de competente, ceea ce a memorat”, a spus premierul.

Referitor la invatamantul universitar, seful Guvernului a precizat ca trebuie eliminate anumite criterii, cum ar fi cel al vechimei, cerut la evaluarea performantei si promovarii cadrelor didactice, pentru ca „performanta nu are varsta”‘

„Aceasta lege porneste de la o solutie corecta, bazata pe fapt si duce la o reforma structurala a sistemului. Spune adio gastilor universitare, spune adio gastilor din invatamant, pune accent pe performanta si toti cei care au fost obisnuiti cu apa calduta, sa treaca azi sa vina maine, salariile se platesc, nu conteaza calitatea, acestia trebuie sa uite ca, prin noua lege, va mai fi incurajat”, a precizat primul ministru.

Emil Boc a subliniat faptul ca Executivul va sustine adoptarea acestei legi pentru ca este nevoie de o reforma structurala in sistemul educational romanesc.

„O amanare nu inseamna decat sa perpetuam o situatie negativa pe care o cunoastem. si stim bine vorba romanesca: o boala netratata inseamna moarte sigura”, a conchis premierul, exprimandu-si totodata speranta ca eventualele modificari ce vor aparea in urma dezbaterilor parlamentare in vederea adoptarii, nu vor afecta structura noii legi a educatiei, ci doar o vor imbunatati.

La Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea cu tema Legea Educatiei Nationale – un pas inainte pentru Romania, eveniment organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sub patronajul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

PSD si PNL au anuntat inca de saptamana trecuta ca nu vor participa la aceasta dezbatere. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here