“Noi punem zapada in camioane si o aruncam in mare!”- declara Excelenta Sa, Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei in Romania

0
633
ambasador-danemarca

ambasador-danemarcaExcelenta, de la inceputul anului, Danemarca detine presedintia Consiliului Uniunii Europene. Care sunt directiile principale de actiune, in aceasta calitate?
In aceasta perioada a presedintiei daneze este extrem de important sa facem fata crizei economice europene, crizei din Zona Euro si – in general

– problemelor financiare care afecteaza acum Europa.

Dintre aceste probleme, care este prioritatea nr. 1 si de ce?
Bineinteles ca prioritatea nr. 1 este criza financiara din Europa si modul in care vom reusi sa o depasim. Fara indoiala ca acest lucru ne va influenta presedintia si va fi sarcina cea mai dificila. De altfel, puteti constata ca acesta este subiectul principal care se discuta acum in intreaga Europa, inclusiv la nivelul mass-media. Toata lumea este preocupata de imbunatatirea situatiei economice, de crearea de locuri de munca, de dezvoltarea societatii si – in acelasi timp – de grija privind asigurarea unor sisteme financiare stabile si a celor bancare, deopotriva, pe timp de criza. Acestea sunt problemele majore care ne preocupa!

Sunt probleme care se pot rezolva impreuna sau separat, fiecare tara?

Sunt probleme sistemice, generale, care este mai bine sa fie rezolvate impreuna! Bineinteles ca exista si probleme nationale, dar acestea n-au nimic de-a face cu presedintia UE. Cred ca este foarte important sa lucram ca o Europa a celor 27 si sa nu ne impartim in grupari diferite, care au “viteze” diferite. Deci, acesta este modul in care dorim sa lucram!

Ca Ambasador al Danemarcei in Romania, cum apreciati relatiile economice bilaterale si cele dintre oamenii de afaceri din cele doua tari?

Cred ca acestea sunt excelente, dar si ca s-ar putea imbunatati. Facem eforturi in acest sens si incercam sa incurajam companiile daneze sa investeasca mai mult in Romania. Deja avem multe investitii aici si exista aproape 300 de companii care au investit sau care sunt parti ale unor firme mixte. Avem si o Asociatie de afaceri Danemarca-Romania pe care am creat-o acum un an. Asociatia are deja 70 de membri care sunt foarte activi, de pilda, in domeniul agriculturii, iar legaturile de afaceri nu sunt numai in sectorul productiei de cereale sau al silozurilor, ci se extind si in industria carnii. De asemenea, noi vedem sectorul IT-ul ca fiind unul foarte interesant si speram ca in cursul acestui an sa aducem aici un grup de companii daneze care sa constate ca Romania este o tara cu potential de investitii in domeniile IT si telecomunicatii wireless. Mai suntem interesati de tehnologiile verzi, de modalitati privind economisirea energiei, de energia regenerabila, precum biogazul, biomasa, energia eoliana, fiind foarte dezvoltati in domeniul turbinelor eoliene. si domeniul sistemelor de incalzire, de orice fel, este foarte interesant pentru noi, dar si sectorul transporturilor. Pe de alta parte, dorim sa vedem daca putem realiza colaborari in cadrul sistemului medical, pentru ca avem companii farmaceutice daneze puternice reprezentate aici. Asadar, suntem interesati sa cooperam intr-o plaja larga de domenii si avem conexiuni cu mediul romanesc de afaceri, mai ales prin intermediul Camerelor locale de Comert. De aceea, dorim sa ne extindem colaborarile si in alte orase ale Romaniei, in afara de Capitala si vom incepe cu orasul Cluj, unde – pe langa Camera de Comert – suntem in relatii primaria, institutia Prefectului, pentru a deschide canalele potrivite de comunicare. Avem niste avantaje competitive in unele dintre sectoarele pe care le-am mentionat si cred ca o colaborare ar fi benefica pentru ambele parti.

Va spun oamenii de afaceri danezi prezenti in Romania care le sunt nemultumirile?
Ambasada mentine contacte stranse cu investitorii danezi de aici, cu firmele daneze care opereaza pe piata romaneasca si de aceea eu stiu cum sunt vazute lucrurile si ce probleme exista. Pentru ca, atunci cand au dificultati, companiile noastre vin la Ambasada pentru a discuta aceste aspecte.

Si le puteti rezolva problemele?
As putea spune ca, atunci cand Ambasada preia unele dintre aceste probleme si le transmite autoritatilor centrale sau locale din Romania – ministrilor de resort, prefectilor, primarilor – primim, in general, un raspuns corect si relativ rapid. Avem si anumite probleme majore, care sunt sistemice si implicit mai greu de rezolvat, dar exista un dialog permanent cu ministerele in legatura cu aceste lucruri si – chiar daca ritmul este lent – cred ca facem ceva progrese.

Deci, sunteti optimist cu privire la viitorul cooperarii economice bilaterale?
Da, consider ca facem progrese importante! Sunt aici de un an si cred ca am provocat interesul multor oameni de afaceri danezi pentru a veni in Romania, iar cei care sunt deja aici sunt relativ multumiti.

Asadar, nu este foarte greu sa se faca afaceri aici!
N-am spus ca e usor, oriunde este foarte greu, dar se poate! Am zis ca este greu, insa – cum nu dispar de aici oamenii de afaceri – inseamna ca este posibil.

Pentru ca ati constatat si dvs. ce dificultati deosebite au intampinat romanii din cauza viscolului, poate ca ar fi util sa aflam cum sunt rezolvate astfel de probleme in Danemarca…
Suntem obisnuiti cu iarna, asa ca suntem bine pregatiti pentru asta. Pentru suprafata marii avem spargatoare de gheata, care sunt niste nave mari ce ies in larg si curata marea. Este adevarat ca navele sunt folosite numai la nevoie, dar ele sunt mereu pregatite sa intervina. Noi avem un program cuprinzator de urgenta pentru deszapezire, dar este, bineinteles, costisitor sa mentii un astfel de program! insa eu tin minte ca, atunci cand eram tanar, ma trezeam la ora 5 dimineata, cand vedeam ca a nins si ieseam sa dau zapada cu lopata. Toata lumea ie?ea la deszapezire si puteai chiar castiga niste bani!
Dar ceea ce noi facem iarna in Danemarca si aparent voi nu faceti aici este sa punem aceasta zapada in camioane si sa o aruncam in mare. Voi veti avea o mare problema aici, cand va incepe sa se topeasca zapada, pentru ca se pare ca acum doar o mutati dintr-un loc, in altul. Bineinteles ca inteleg ca deszapezirea este si o problema de costuri, de organizare, de echipamente si asa mai departe, iar in acest an situatia este deosebit de grea. Eu n-am mai vazut atat de multa zapada nici in Danemarca!

Daniel Negut

(articol preluat din revista Business Adviser nr. 64)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here