Noi informatii ca inchisoarea CIA din Romania s-ar fi aflat in cladirea ORNISS. Acesta ar fi subiectul intrebarii care l-a iritat pe Basescu

0
750
inchisoare-gard-ghimpat

inchisoare-gard-ghimpatInchisoarea CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigatii realizate de agentia americana Associated Press si televiziunea germana ARD.

Associated Press si televiziunea germana ARD sustin ca au localizat fosta inchisoare CIA din Romania si au aflat detalii despre aceasta, o emisiune in acest sens urmand sa fie difuzata joi de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania si Polonia, inchisoarea CIA din Romania nu s-a aflat intr-o zona izolata, ci „la vedere”, in apropierea unui bulevard mare, pe o strada cu copaci si case , sustine agentia americana. Cladirea este folosita in prezent de Oficiul Registrului National al Informatiilor secrete de Stat (ORNISS). Fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoare si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP.
intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. „Nu, nu. Imposibi, imposibil”, a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.

In timpul primei lor luni de detentie, suspectii erau privati de somn si aruncati in apa, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, au declarat cativa oficiali americani. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului.

Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mancare Halal (conforma cu traditiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.

Fostii oficiali americani sustin ca deoarece era o cladire guvernamentala, aceasta furniza o acoperire excelenta. inchisoarea nu avea nevoie de securitate sporita deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.

inchisoarea din Romania face parte din reteaua supranumita „black sites” pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Corespondentul Associated Press din Romania, Alison Mutler, a incercat sa-l intrebe miercuri pe Traian Basescu despre informatii aparute in presa despre perioada 2003-2004. intrebarea nu a putut fi auzita de cei prezenti, deoarece Mutler nu a vorbit la microfon, astfel incat nu a putut fi auzita prin sistemul de sonorizare. Singurele cuvinte care s-au putut auzi au fost „nord” si „Mures”.

ORNISS reactioneaza: Cladirea suspectata a servit doar ca sediu al Oficiului

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentantii ORNISS au formulat un punct de vedere in care au respins aceste informatii.

„incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din strada Mures, nr. 4, a servit in exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. in acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora in acest sediu ar fi functionat o inchisoare CIA”, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb.

Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a fost infiintat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta din noiembrie 2002. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here