Nevoia pacientului de a merge la medic nu a dispărut nicăieri!

0
1566

 

Interviu cu dr.Petru Lificiu, fondator și manager general Clinica Life Med

 

 

Din 2020 trãim o nouã realitate, cea configuratã de tot ce înseamnã pandemia Covid-19 – de la riscuri la diverse restricții. Cum a fost afectatã activitatea în domeniul medical și ce sfaturi aveți pentru cei ce își cautã în continuare sãnãtatea?

În domeniul medical, lucrurile nu pot fi oprite de factori externi cum sunt pandemia, crize economice etc. Oamenii se îmbolnãvesc, iar noi trebuie sã le asigurãm serviciile medicale de care au nevoie, mai ales cã avem pacienți fideli care vin la noi împreunã cu familiile de vreo șaisprezece ani.

ªi chiar dacã resimțim aceleași efecte stresante prin care trece întreg sistemul privat și public de servicii medicale, ne considerãm învingãtori pentru cã activitatea clinicii nu a fost perturbatã nici pentru o zi. Practic, ne-am adaptat situației din mers și ne-am capacitat la maxim sã fim cu toții în siguranțã, atât angajații, cât și pacienții clinicii. Am recurs la software cu programãri online, programãri pentru analize medicale și am redus contactul cu pacienții în recepție.

Nevoia pacientului de a merge la medic nu a dispãrut nicãieri, iar cei care au avut de suferit cel mai mult la începutul pandemiei au fost bolnavii cu maladii cronice. Au avut și au mereu nevoie sã fie vãzuți de medici, sã obținã rețete, au probleme medicale care nu pot fi amânate… Astãzi putem zice cã funcționãm în regim optim și toți pacienții au acces la specialiștii și serviciile clinicii.

Gestionați o echipã de aproximativ 45 de medici. Având în vedere cã sunteți un manager ușor ”atipic”, în sensul cã veniți din altã breaslã, cum reușiți sã coordonați procesele și sã faceți fațã provocãrilor în acest acest moment de crizã medicalã?

Ceea ce am acumulat din experiențele anterioare în funcții de conducere, implementez acum în clinicã. Într-o exprimare mai concisã – ofer flexibilitate, încurajez inițiativele și cred în fiecare membru al echipei cu care muncesc zi de zi. Succesul celor 16 ani de existențã pe piața serviciilor medicale îl datorez echipei și medicilor cu care am reușit sã construim o frumoasã și eficientã relație bazatã pe parteneriat. Asta ar fi secretul!

Ce servicii oferã Life Med publicului larg și cum convingeți un pacient sã revinã?

Clinica noastrã este una multidisciplinarã, gen policlinicã. De la început ne-am orientat cãtre toate vârstele de pacienți – copii, maturi și vârstnici. O persoanã care pãșește pragul clinicii beneficiazã de la consultul medical, analize de laborator și expertizã psihologicã și psihiatricã, pânã la tratamente personalizate și medicinã de recuperare. Dacã consultați site-ul clinicii (www.life-med.ro), puteți observa cã operãm cu o paletã largã de specialitãți și servicii medicale: alergologie, cardiologie, chirurgie generalã, dermatologie, diabetologie, ecografie vascularã, ginecologie, ORL, gastroenterologie, neurologie, medicinã de familie, medicina muncii etc.

Ambele sedii, Timpuri Noi și Militari sunt dotate cu laboratoare performante,  ceea ce permite sã fie efectuate o gamã completã de analize: biologie molecularã, biochimie, imunologie și serologie, endocrinologie, markeri tumorali, markeri virali, microbiologie etc.

Bineînțeles cã cele mai multe specialitãți sunt localizate în sediul nostru central din Timpuri Noi. Spre exemplu, aici avem dezvoltatã recuperarea medicalã, adicã kinetoterapie și fizioterapie. Acest departament este solicitat acum mai cu seamã de paciențiii post-Covid, iar medicii pneumologi, neurologi și specialiștii în recuperare medicalã elaboreazã în comun programe de reabilitare a acestora.

Recent au fost efectuate și achiziții de echipamente laser ultramoderne  care permit sã fie tratate o serie de afecțiuni neurologice, reumatologice sau de ortopedie. O altã investiție substanțialã a fost fãcutã în aparaturã laser pentru estetica medicalã.

Domeniul medicinei este un tãrâm
pe care trebuie sã-l ”îmblânzeªti”
cu multã muncã.

Acum, eu sunt un om rațional și realist. Domeniul medicinei este unul deloc ușor, cu o concurențã acerbã, cu pacienți mai elevați sau nu…, un tãrâm pe care trebuie sã-l ”îmblânzești” cu multã muncã, dãruire și diplomație. Satisfacția mea, dar și a personalului medical, sunt pacienții mulțumiți. Credeți-mã, sunt mulți oameni care mã sunã cu recunoștințã cã au reușit sã-și rezolve o problemã medicalã.

Iar Grijã, Respect și Excelențã – este obiectivul nostru pe termen lung și depunem eforturi sã satisfacem mereu necesitãțile pacienților în materie de profesionalism, calitate și siguranțã a actului medical. Dovadã a acestui fapt este și numãrul în creștere a celor care aleg zilnic sã facã investigațiile și tratamentele anume la noi. În jur de 130 mii de pacienți sunt deserviți la Life Med anual, cred cã este o cifrã impunãtoare pentru o clinicã de talie medie.

Pacienții și familiile lor ajung sã aprecieze calitatea unui serviciu medical atunci când timpul de rãspuns la apel este promt, atitudinea medicului și atmosfera din clinicã sunt prietenoase – toate aceste aspecte influențeaza pãrerea oamenilor cu privire la furnizorul de servicii medicale. Ca manager de clinicã sunt conștient cã o astfel de abordare ne asigurã pe viitor mulți pacienți fideli. În plus, oamenii vin și pentru medicii foarte bine pregãtiți, cu varii competențe, pe care am reușit sã-i atragem la Life Med.

Cum vedeți cã se va dezvolta pe viitor clinica pe care o conduceți și, în general, sistemul medical din România?

De acum încolo, cerererea pentru serviciile medicale va fi doar în creștere, în toatã lumea. Fiecare dintre noi are nevoie la un moment dat de asistențã medicalã, de o investigație sau un diagnostic.

Nu vreau sã fac multã filosofie aici, dar sãnãtatea este cea mai bunã investiție și tot mai mulți oameni vor înțelege acest lucru. Poate cã și actuala pandemie e menitã sã ne deschidã ochii, sã-i determine pe unii sã meargã la medic pentru un consult de rutinã sau sã-și facã analizele pentru propria liniște.

În discuțiile mele private obișnuiesc sã zic cã sunt patronul unei clinici mici și cochete. Acest concept, aparent neformal, vreau sã-l transform în unul oficial. Da, pe viitor vom rãmâne în format de policlinicã-boutique, dar cu o linie de management orientatã cãtre servicii de calitate.

Vom intensifica telemedicina, în scopul de a reduce vizitele la medic sau de a da un rãspuns rapid în caz de urgențe. Sigur, în strategia de dezvoltare avem prevãzute servicii mult mai variate de asistențã medicalã și îngrijire, personalizate pentru fiecare caz în parte. Deci, calitatea actului medical este și va fi mereu definitoriu pentru clinica noastrã în relația cu pacientul.

 

/ Anton Caragea

 

Clinica Life Med este o clinicã privatã, multidisciplinarã, fondatã în anul 2005, care oferã servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament. Centrele medicale Life Med sunt localizate în București, zonele Timpuri Noi și Militari, fiecare dintre ele dispun de propriile laboratoare de analize medicale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here