Modelul EFQM de excelență în afaceri, promovat de CCIB

0
1501

În prezent, competiția este foarte puternică pe piață, sub influența fenomenului globalizării, dar și a efectelor celei de a patra revoluții industriale, care generează modificări la nivel exponențial în aproape toate sectoarele industriale, din fiecare țară. Aceste transformări la nivelul sistemelor de producţie, al managementului, dar şi al modului de guvernare necesită acordarea unei atenții deosebite competitivității și modalităților de creștere a acesteia. Este unul dintre motivele pentru care la Palatul CCIB a avut loc conferința „Excelența în afaceri. Modelul EFQM – soluție pentru creșterea competitivității”.

Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene de către Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, în colaborare cu EFQM (the European Foundation for Quality Management) și JASPERS. EFQM este o fundație non-profit, cu sediul la Bruxelles, care a contribuit la implementarea Modelului de excelență în peste 30.000 de organizații din UE și alte țări din lume. JASPERS este un parteneriat de asistență între Comisia Europeană, BEI și BERD, care oferă consultanță independentă țărilor beneficiare pentru a le ajuta să pregătească proiecte majore de înaltă calitate, care urmează să fie cofinanțate din Fondul european de dezvoltare regională și din Fondul de coeziune.

„Sunt extrem de onorat să avem astăzi alături de noi pe ASR Principesa Maria a României. Prezența Alteței Sale Regale este cu atât mai importantă cu cât CCIB ar dori să pună sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României decernarea anuală a Premiului de Excelență în Afaceri”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu.

Evenimentul a fost susținut de specialiști EFQM, JASPERS, dar și de profesioniști din Slovenia și România. Conferința s-a adresat organizațiilor interesate să se dezvolte și să-și îmbunătățească performanțele și calitatea produselor și serviciilor: companiilor din toate domeniile de activitate, spitalelor și rețelelor medicale, instituțiilor de învățământ, fundațiilor, asociațiilor, camerelor de comerț, dar și organismelor specializate în certificarea sistemelor de management și acreditarea organismelor de certificare și instituțiilor guvernamentale cu atribuții în creșterea competitivității.

Participanții au avut oportunitatea de a afla de la Gianluca Mule, director operațional în cadrul EFQM, informații interesante și utile despre modelul de excelență EFQM, ca instrument de evaluare și creștere a performanțelor și competitivității companiilor și organizațiilor. Astfel, Gianluca Mule a arătat cum, prin aplicarea acestui model, companiile și organizațiile pot să-și identifice punctele tari, dar și zonele în care ar trebui să aducă îmbunătățiri, pentru a-și consolida poziția pe piață. În a partea a doua a expunerii sale, Gianluca Mule a adus în fața participanților câteva exemple de bune practici, din diverse domenii de activitate, care au evidențiat cum funcționează modelul EFQM.

O prezentare foarte bine primită de public a fost cea a lui Antonio Almagro, director în cadrul JASPERS, care a vorbit despre serviciile oferite de această instituție, punctând faptul că din 2007, peste 650 de proiecte au beneficiat de suportul JASPERS. Valoarea totală a acestora s-a cifrat la 120 mld euro, din care granturile din fondurile UE au atins 68 mld. euro. Oficialul JASPERS a vorbit, de asemenea, despre pașii parcurși de organizația sa în implementarea modelului de excelență și despre impactul pozitiv asupra activității instituției.

Un abordare interesantă a oferit și Irena Meterc, șef Departament în cadrul Agenției Publice pentru Internationalizarea Antreprenoriatului, Investiții Străine si Tehnologie – SPIRIT, din Slovenia care a prezentat pilonii strategiei de excelență în afaceri pentru perioada 2019-2030 a Guvernului țării sale, construită pornind de la premisa că doar un sector public excelent poate acorda sprijin unor organizații excelente.

Schimbând unghiul, prof. dr. Ion Hohan, vicepreședinte CCIB, președintele Secțiunii Servicii a Camerei bucureștene și evaluator EFQM, a vorbit despre contribuția organizației noastre la promovarea și implementarea modelului EFQM de excelență în afaceri, precum și despre avantajele competitive pentru companiile certificate. Potrivit prof. dr. Ion Hohan, organizaţiile care au implementat modelul de excelență au înregistrat, în medie, creşteri ale cifrei de afaceri cu 77% mai mari decât companiile din acelaşi domeniu industrial, valoarea de piaţă a acestora fiind cu 36% mai mare decît cea a companiilor din același domeniu.

Conferința a fost urmată de un workshop, cu un puternic caracter interactiv, în cadrul căruia Gianluca Mule, prof. dr. Ion Hohan și prof. dr. Nicolae Dragulănescu, președinte, Fundația Română pentru Promovarea Calității, au răspuns întrebărilor participanților, cu accent pe: criteriile și principiile modelului de excelență al EFQM, realizări și cazuri de bună practică în ceea ce privește excelența în România și cadrul legal de acordare a Premiului Român de Excelență.

Evenimentul se încrie în strategia CCIB de a aborda echidistant și coerent subiecte de mare interes pentru intreaga comunitate de afaceri, subiecte care tratate și însușite corect pot contribui la rezolvarea unor probleme sistemice ale economiei românești.

 

 

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here