Misiunea FMI vine marti la Bucuresti pentru o dubla evaluare

0
977

Echipa de experti FMI, CE si Banca Mondiala va sosi la Bucuresti marti, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului incheiat la mijlocul anului trecut si completarea primei evaluari, misiune care se va incheia in 3 februarie, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultima scrisoare de intentie, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti, la Viena, ca acordul cu FMI este in derulare si a aratat ca economia a performat anul trecut mai bine decat au estimat autoritatile romane impreuna cu expertii internationali, cresterea din 2013 indreptandu-se spre 3%.

„Nu este nicio suspendare a acordului, acesta este in derulare. Chiar si in absenta unei scrisori aprobate, implementam toate masurile. Acelasi lucru este valabil si pentru memorandumul cu UE, care nu are nicio problema, deoarece evaluarile lor sunt la cate sase luni, iar in ianuarie va fi prima”, a declarat Voinea.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.

Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, dupa ce initial tinta a fost fixata precaut la 1,6%.

Board-ul FMI a amanat in decembrie discutia privind evolutia acordului cu Romania, intrucat autoritatile nu au putut trimite scrisoarea suplimentara de intentie fara semnatura presedintelui.

Basescu a declarat, marti, ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca.

„Decizia mea este ca aceasta acciza suplimentara de 7 eurocenti, plus TVA, adica 8,68 eurocenti cu TVA aplicat, decizia mea categorica este ca aceasta taxa sa nu se introduca”, a spus presedintele.

Basescu a sustinut ca estimarile privind scaderea pretului la combustibil reprezinta „o minciuna”, iar daca de la 1 aprilie se vom mai adauga 41,8 bani la fiecare litru de benzina si motorina se va resimti si mai puternic in preturi si inflatie.

Mai mult, seful statului a aratat ca a transmis Guvernului locul de unde sa se reduca cheltuielile, iar cu ocazia vizitei Fondului Monetar International, va fi foarte atent ca recomandarile de tara care au fost facute Romaniei de Comisia Europeana sa fie introduse in scrisoarea catre Fond.

Presedintele declara, la finele lunii decembrie, ca isi asuma explicarea in luna ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate de cresterea accizei la carburanti.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here