Misiunea economică organizată de CCIB în Regatul Maroc, un real succes

0
1811

După o primă etapă desfășurată în regiunea Tanger – Tetouan – Al Hoceima în perioada 22-24 noiembrie 2021, misiunea economică organizată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) în colaborare cu Departamentul Comețului Exterior (DCE) din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și cu sprijinul conducerii Ambasadei României din Rabat, a continuat cu întâlniri de afaceri cu parteneri din Casablanca și Beni Mellal.

Conform programului, la 25 noiembrie 2021, cei 15 participanți la misiunea economică, condusă de domnul Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, au avut două întâlniri de afaceri separate la Casablanca, capitala economică a țării, organizate la Asociația Exportatorilor marocani – ASMEX și respectiv Confederația generală a patronatelor din Maroc – CGEM. La evenimente a participat E.S. doamna Maria Ciobanu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Maroc, care a avut o contribuție substanțială în organizarea întâlnirilor prin contactele anterioare avute la conducerea celor două organizații. În alocuțiunea sa de bun venit, președintele ASMEX, domnul Hassan Sentissi El Idrissi, a invitat operatorii economici români să folosească oportunitățile de investiții în Maroc datorită poziției sale geostrategice și a parteneriatelor sale cu mai multe țări care permit accesul facil la mai multe piețe, în special cele africane și arabe. În alocuțiunea sa, președintele CCIB, domnul Iuliu Stocklosa, mulțumind domnului președinte Sentissi și doamnei ambasador Ciobanu pentru excelenta inițiativă de a include în programul misiunii economice române această întâlnire, a declarat ”Nu putem sa nu amintim că Acordul de colaborare semnat la 23.06.2008 la București de CCIB cu Camera de Comert, Industrie și Servicii Casablanca a fost primul încheiat cu o structură camerală din Regatul Maroc. În prezent țara dumneavoastră este principalul partener comercial al României din Africa, existând premise ca anul 2021 să fie unul record în istoria schimburilor comerciale bilaterale, atât în ce privește exportul, cât și importul. Vă invităm la București în prima parte a anului viitor pentru continuarea dialogului”. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune B2B între membrii misiunii economice române și omologii lor marocani dedicată identificării de noi oportunități și parteneriate de afaceri.

În zilele de 26 și 27 noiembrie 2021, oamenii de afaceri români au fost oaspeții regiunii Beni Mellal-Khénifra. În cadrul unei întâlniri de lucru, Guvernatorul regiunii, domnul Khatib El Hebil, trecând în revistă oportunitățile de investiții semnificative oferite de regiune, a declarat: „Această vizită reprezintă o oportunitate de a consolida în continuare relațiile de cooperare dintre oamenii de afaceri și investitorii români și omologii lor marocani, prin crearea de proiecte de investiții private în sectoare promițătoare precum industria agroalimentară, turismul, energiile durabile și regenerabile.” Delegația română, însoțită de E.S. doamna ambasador Maria Ciobanu, precum și de președintele Camerei Bilaterale de Comeț, Industrie, Servicii și Turism Maroc-România, domnul Zouhair Magour a vizitat mai multe unități de procesare agroalimentară din provinciile Beni Mellal și Fkih Ben. Salah, în vederea identificării de noi oportunități de afaceri. Mulțumind autorităților și reprezentanților mediului de de afaceri local, președintele CCIB, domnul Iuliu Stocklosa și-a exprimat convingerea că economia Regatului Maroc, inclusiv a regiunii Beni Mellal-Khénifra oferă complementarități care cu siguranță vor fi concretizate în perioada următoare în noi contracte comerciale și de cooperare economică între firmele românești și marocane interesate.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here