Misiune economica organizata de CCIB in Ungaria

0
782

In perioada 14-15 iulie a.c., Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat o misiune economica in Ungaria. Din delegatia condusa de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene, au facut parte reprezentanti ai unor companii importante ce-si desfasoara activitatea in: industria energetica, industria extractiva, productia de mobila, constructii industriale si civile, interesul membrilor delegatiei romane indreptandu-se, in principal, catre identificarea de noi oportunitati de afaceri si de cooperare in proiecte, dar si catre export-import.

Programul profesional al misiunii a inclus un Forum de afaceri, organizat la Budapesta, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Ungariei, in cadrul caruia companiile romanesti au avut intalniri bilaterale cu parteneri potentiali din Ungaria. „Acest eveniment poate constitui un excelent punct de plecare pentru ca relatiile economice si comerciale dintre tarile noastre sa dobandeasca o noua dimensiune, pe fondul existentei unor oportunitati reale de remodelare a colaborarii economice, prin utilizarea punctelor forte pe care fiecare economie le are, a complementaritatii anumitor sectoare de activitate si, foarte important, a programelor europene prin care se pot finanta proiecte transfrontaliere”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu in cadrul Forumului.

Evenimentul a fost onorat de prezenta ministrului roman al economiei, Constantin Nita, si a adjunctului ministrului afacerilor externe si comertului exterior din Ungaria, Szijjarto Peter, care au punctat principalele aspecte ale relatiilor economice romano-ungare, dar si a presedintilor celor doua Camere Nationale, Mihai Daraban, respectiv Laszlo Parragh.

De asemenea, cu prilejul deplasarii in Ungaria, presedintele CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut si o intalnire de lucru cu presedintele Camerei de Comert si Industrie Budapesta, Kristóf Szatmáry, si cu secretarul general al acestei organizatii camerale, Ervin Kiss, in contextul in care CCI Budapesta este un partener constant al CCIB si ambele camere sunt membri fondatori ai Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene (DCCA).

Ungaria este un partener economic important al Romaniei, schimburile bilaterale cifrandu-se, in 2013, la 7 mld. euro, din care 2,4 mld. exporturi romanesti catre Ungaria si 4,6 mld. euro importuri din aceasta tara. in primul trimestru al acestui an schimburile comerciale romano-ungare au inregistrat o valoare de 1,7 mld. euro (in crestere cu 7,2% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut), ceea ce asigura pozitionarea Ungariei pe locul 4 in topul partenerilor comerciali, dupa Germania, Italia si Franta, cu o pondere de 6,5% in valoarea totala a schimburilor comerciale ale Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here