Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a demisionat. Cum comentezi?

0
759
cseke-attila-demisie

cseke-attila-demisieMinistrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, joi, ca demisioneaza din functie, nemultumit de banii primiti de MS la rectificarea bugetara, care s-a discutat fara a i se cere punctul de vedere, si a precizat ca in mandatul sau a avut mai multe dispute cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

Cseke Attila a spus ca abia miercuri, la ora 14.00, a primit proiectul rectificarii bugetare, iar ministrul Sanatatii nu a fost consultat in legatura cu acesta, fapt pe care l-a calificat ca fiind „extrem de grav”.

El a precizat ca si-a exprimat nemultumirea si in sedinta de Guvern de miercuri si ca joi a avut o discutie cu premierul Emil Boc, caruia i-a inaintat demisia.

Cseke a precizat ca premierul i-a cerut sa nu demisioneze.

El a mai spus ca inca de saptamana trecuta a solicitat Ministerului Finantelor, printr-o adresa oficiala, o discutie intre MFP, Ministerul sanatatii si CNAS in vederea rectificarii bugetare, insa nu s-a dat curs cererii sale.

Cseke Attila si-a exprimat speranta ca UDMR va gasi in scurt timp un inlocuitor la Ministerul Sanatatii, subliniind ca reformele incepute in sistemul sanitar trebuie continuate.

Cseke a fost criticat de presedintele Traian Basescu, acesta declarand, in 25 iulie, la TVR 1, ca ministrul Sanatatii si presedintele CNAS „ori se inteleg” si „pun ordine in cheltuieli”, ori pleaca de la cele doua institutii. Basescu spunea atunci ca a avut o discutie cu premierul si va trebui gasita o solutie „foarte rapid”.

„Ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi”, a spus Basescu, in contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor in sistemul de sanatate.

Seful statului a mentionat ca, in ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii si a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor in sanatate. „S-au stins atunci, astazi avem din nou aproape doua miliarde arierate”, a spus el, subliniind ca acest lucru nu mai poate continua.

„Si este pentru prima data cand pe tema platii arieratelor la medicamente ajungem la o intelegere cu Fondul si cu UE. Eu nu intamplator am lansat mesajul (n.r. – legat de plata arieratelor), inainte cu o saptamana, chiar in ziua sosirii Fondului la Bucuresti, ca nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii de investitii sa-i ducem intr-un sistem care nu vrea sa se reformeze”, a continuat el.

Pe de alta parte, ministrul Cseke Attila declara, in 13 iulie, ca bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o vom solicita.

„In prezent, din bugetul pe Sanatate lipseste suma de patru miliarde de lei. Ca sa nu fie probleme pana la sfarsitul anului, vom cere la rectificare aceasta suma. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regasesc in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, unde vor merge trei patrimi din suma totala”, declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara Ministerul Sanatatii a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru acoperirea deficitului acestuia. Suma primita reprezinta mai putin de zece la suta din cat Cseke sustinea ca ar fi necesar.

Cseke a fost nominalizat de UDMR pentru pozitia de ministru al Sanatatii in 18 decembrie 2009. Este membru al UDMR din 1997.

In anii 2002-2003 a fost presedinte al Comisiei de supraveghere a regulamentelor din cadrul UDMR Bihor.

In perioada iulie 2002 – iulie 2004 a fost consilier juridic al presedintelui Consiliului Judetean Bihor. Din aprilie 2003 este vicepresedinte executiv al UDMR Bihor si membru in Consiliul Operativ Judetean. Tot din 2003 este membru in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali al UDMR.

In perioada iunie 2004 – ianuarie 2005 a fost consilier municipal la Oradea si secretarul Comisiei Juridice.

In luna mai 2007 a fost ales de premierul Calin Popescu Tariceanu sa conduca Comisia interministeriala pentru repartizarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului si care sunt valorificate conform legii, el fiind pe-atunci secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Cseke Attilla este absolvent de drept, terminand in 2000 Facultatea de stiinte Juridice si Administrative a Universitatiii din Oradea. La aceeasi universitate a facut studii postuniversitare de drept public si un master in dreptul privat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here