Ministrul Muncii: Ordonanta privind salarizarea va fi concentrata pe salariile de baza

0
731

Ordonanta de urgenta care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusa in dezbatere publica la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de baza, nu pe sporuri si indemnizatii, a declarat ministrul Muncii, Dragos Paslaru, vineri, dupa sedinta Consiliului National Tripartit, anunta Mediafax.

Ministrul a explicat ca ordonanta trebuie sa aiba la baza principiul solidaritatii si principiul neutralitatii intre familiile ocupationale si ca noua abordare se va concentra pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii.

„Discutam de o suma care nu ar putea sa rezolve toate inechitatile din sistem si trebuie sa fim cu totii constienti de acest lucru. Este un proces in care nu va fi posibil ca toata lumea sa fie multumita. si atunci, se pune problema, cu aceste resurse putine pe care le avem, ce putem sa facem? si avem optiunea sa incercam sa carpim pe ici, pe colo toata grila de salarizare, cum a fost incercat deja si nu am avut un mare succes, sau avem optiunea sa ne concentram resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele”, a argumentat Pislaru.

Propunerea principiala a Guvernului, in acceptiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare „in sus”, in limita resurselor bugetare existente, care sa permita o minima reglare a piramidei salariale.

„Se pune intrebarea: <<Da, dar acest lucru ar insemna o translatare a unei comasari din zona de baza, un pic mai sus, pentru ca cei care au salarii mai mici vor prinde din urma pe cei care au salarii ceva mai mari>>. Dar nu este o problema de capra vecinului aici, problema este mult mai profunda, problema este de demnitate si de decenta. Noi discutam de o administratie publica a unui stat membru al UE in care ai oameni care castiga salarii nete de sub 1.000 de lei. Acest lucru nu este de acceptat si de aceea avem o datorie morala si de demnitate in sistemul public de a ne uita la cei mai afectati”, a spus Pislaru.

Ministrul a adaugat ca nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci si de salariatii cu functii superioare care sunt la inceputul carierei si abia intra in sistemul bugetar, care trebuie sa fie „cat de cat motivati”.

El considera ca restul inechitatilor vor putea fi solutionate prin noua Lege a salarizarii bugetare care va urma ordonanta de urgenta a carei efecte ar putea sa se materializeze in salarii marite pentru unele categorii de bugetari in august sau septembrie.

Un al doilea principiu evocat a fost cel al neutralitatii in tratarea familiilor ocupationale.

„in Romania de azi, in care incercam sa consideram ca am ajuns la o maturitate atat legata de dezvoltarea noastra ca societate, dar si un nivel de coeziune cat de cat care sa ne permita sa ne dezvoltam competitiv in UE (…), vom incepe sa ajungem la dezbinare intre familiile ocupationale, adica profesorii sa spuna ca ei sunt mai importanti decat doctorii, doctorii mai importanti decat magistratii, magistratii mai importanti decat armata, armata mai importanta decat administratia publica, nu vom ajunge nicaieri”, a detaliat ministrul Muncii.

El a mai anuntat ca de luni se va lucra impreuna cu partenerii sociali pe proiectul ordonantei de urgenta, iar pe15 mai documentul va fi pus in dezbatere in publica.

„Cred ca faptul ca in loc sa lucram separat si sa ne auzim pe surse, pe aici, pe colo, vom avea incepand de luni un dialog impreuna, vom lucra efectiv cot la cot cu expertii pe care partenerii sociali ii vor da, cu expertii guvernamentali si vom incerca sa ajungem in aceste trei saptamani propuse la un proiect care sa aiba intr-adevar acceptabilitatea unei majoritati, acest lucru este important”, a conchis Pislaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here