Ministrul Muncii da asigurari ca reducerea CAS nu va afecta fondul de pensii si salarii

0
677
bancnote-salariu

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, la Brasov, ca reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibila si va intra in vigoare la 1 octombrie, sustinand ca aceasta masura nu va afecta fondul de salarii si fondul de pensii.

Intrebata cum comenteaza declaratiile lui Traian Basescu cu privire la reducerea CAS cu 5%, Rovana Plumb a spus ca vrea sa dea asigurari romanilor ca nu exista niciun fel de risc in ceea ce priveste fondul de pensii si salarii.

”Da, este posibila reducerea contributiei la asigurarile sociale la angajator cu 5 la suta. S-au facut calcule, impreuna cu Ministerul Finantelor astfel incat prin introducerea acestei masuri de la 1 octombrie 2014 nu exista un impact pe fondul de salarii si pe fondul de pensii. Vreau sa ii asigur pe toti romanii ca nu exista niciun fel de risc in ceea ce priveste fondul de pensii si salarii si vreau sa-i asigur si pe cei care reprezinta economia din Romania ca acest proiect de lege si aceasta lege votata de Parlament va intra in vigoare“, a spus Plumb, citata de Mediafax.

Ministrul Muncii a mai precizat ca legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a fost adoptata de Parlament in unanimitate si nu este o masura electorala.

”Nu este odecizie electorala. A fost asumata de Guvern si de Parlament. Pentru a putea creste numarul de locuri de munca in Romania este nevoie de reducerea CAS, care este o masura fiscala ce si-a dovedit utilitatea si in perioada guvernarii lui Tariceanu, cand in 2006, 2007 si 2008 a fost excedent la bugetul de pensii prin reducerea CAS cu 3 puncte procentuale, pe medie, in aceasta perioada“, a mai spus Ministrul Muncii.

Potrivit ministrului, toate statele membre din UE au deficite la bugetele de pensii, iar in momentul de fata deficitul in Romania este de 5 miliarde lei.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here