Ministrul Fondurilor Europene: Ne asteptam la un grad de absorbtie a fondurilor de 70 la suta in acest an

0
872
fonduri-bani-euro-banca-europeana

Romania va ajunge la un grad de absorbtie de aproximativ 70 la suta la sfarsitul anului, a anuntat, miercuri, ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, adaugand ca nu exclude posibilitatea ca acest procent sa ajunga la 75-78 la suta, daca se iau in calcul estimarile beneficiarilor.

„Pana in decembrie, Romania are toate sansele sa aiba un procent de absorbtie de 70 la suta, depindem foarte mult de facturile care vor veni. Dupa cum se stie, beneficiarii au obligatia de a plati in decembrie, chiar si in ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse si in ianuarie, februarie, martie, in cursul anului viitor, pentru a fi procesate si trimise la Comisia Europeana”, a afirmat Marius Nica la sfarsitul sedintei saptamanale a Executivului.

Nica a explicat ca, plecand de la estimarile beneficiarilor, ca isi finalizeaza si isi termina aceste proiecte, procentul de absorbtie rezultat este mai mare.

„Se duce undeva la 75 – 78 la suta, dar sunt estimarile beneficiarilor”, a spus Marius Nica.

Totodata, ministrul delegat pentru fonduri europene a afirmat ca programul cu cea mai mica rata de absorbtie este cel destinat resurselor umane (POSDRU), respectiv 50 la suta.

Potrivit datelor postate, in luna iulie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 0,4% in iunie fata de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, Romania reusind astfel sa atraga in luna respectiva 76 milioane de euro.

Singurele programe pe care au fost atrase fonduri sunt Programul Operational Sectorial Mediu si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here