Ministrii de Finante din zona euro au batut palma pentru ajutorul bancilor spaniole

0
606
euro-moneda-semn

euro-moneda-semnMinistrii de Finante din zona euro si-au dat vineri acordul final pentru sustinerea bancilor spaniole cu pana la 100 de miliarde de euro, decizie care creeaza conditiile pentru furnizarea unei prime transe de 30 de miliarde euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Bancile spaniole vor primi bani dupa ce vor inainta planuri de restructurare aprobate.

Planul de salvare a bancilor spaniole reprezinta un element esential al eforturilor Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.

„Nu este clar daca programul de sustinere a bancilor spaniole va contribui la calmarea pietelor si reducerea costurilor de finantare a statului”, a declarat Antonio Garcia Pascual, economist sef al Barclays Capital pentru regiunea Europa de Sud.

Programul pentru Spania va avea loc initial prin intermediul FESF, care mai are o capacitate de finantare de 240 de miliarde de euro.

Mecanismul European de Stabilitate (MES) va deveni operational dupa o decizie a justitiei germane, asteptata in luna septembrie.

MES nu va putea ajuta direct bancile spaniole decat dupa infiintarea unei autoritati de reglementare comune, rol care va reveni Bancii Centrale Europene.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here