Ministrerul Transporturilor vrea sa construiasca magistrala 7 Bragadiru-Voluntari

0
1020
metrou-magistrala-tren

Constructia magistralei 7 de metrou Bragadiru – Voluntari este unul dintre proiectele pe care Ministerul Transporturilor vrea sa le efectueze prin parteneriat public-privat (PPP) sau concesiune, data inceperii investitiei nefiind insa stabilita, informeaza Mediafax.

Studiul de prefezabilitate si fundamentare pentru servicii de proiectare, asistenta si consultanta tehnica, economico-financiara si juridica pentru pregatirea si derularea procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat pentru aceasta linie de metrou a fost transmis in iulie 2012 catre Secretariatul General al Guvernului (Unitatea Centrala pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat), alaturi de caietul de sarcini aferent proiectului, potrivit datelor transmise luni de Ministerul Transporturilor.

„In prezent, documentatia transmisa este in analiza”, a comunicat institutia.

Linia de metrou va avea aproximativ 25 de kilometri, 30 de statii, un depou si o parcare, iar constructia ar urma sa dureze sase ani. Constructia este estimata la 1,5 miliarde de euro.

Metrorex, companie care administreaza metroul bucurestean, estimeaza ca va inregistra pierderi de 123,19 milioane lei in acest an, la venituri de 654,4 milioane lei si cheltuieli de 777,6 milioane lei.

Comparativ, Metrorex a incheiat anul trecut cu venituri totale de 601,5 milioane lei, cheltuieli de 655,2 milioane lei si pierderi de 53,6 milioane lei, potrivit datelor preliminare.

Cel mai important proiect de investitii derulat de Metrorex, din fonduri bugetare si comunitare, este constructia tronsonului de metrou Drumul Taberei-Universitate, parte a Magistralei V, care va fi pus in functiune, conform calendarului actual, in 2016, cu o intarziere de un an.

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa deruleze prin PPP sau concesiune si alte proiecte, precum renovarea si administrarea principalelor 15 statii de cale ferata din Romania (cu o valoare estimata de 65 milioane euro), un centru intermodal de transport marfa la Suceava (26 milioane euro), un terminal intermodal la Oltenita (20 milioane euro) si o platforma industriala in portul Constanta Sud (73 milioane euro).

Presedintele Traian Basescu a trimis in ianuarie Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind parteneriatul public-privat. Legea trimisa spre promulgare reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here