Ministerul Sanatatii: Pastilele cu iodura de potasiu, inutile acum. Nu contin iod destul

0
660

Achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutila pentru cea mai mare parte a persoanelor, deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana, existand si riscul intoxicatiei voluntare, precizeaza Ministerul Sanatatii.

„Specialistii in sanatate publica arata ca, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din circuitul farmaceutic deschis este inutila deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana. Mai mult, exista persoane pentru care terapia este nerecomandata, iar consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatie «voluntara» cu iod”, se arata intr-un comunicat remis, luni, de MS.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat Guvernului o informare privind procedura de protectie preventiva a populatiei cu iodura de potasiu, in caz de expunere colectiva la risc, potrivit careia Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor provenind din Japonia.

Potrivit documentului intocmit de specialistii in sanatate publica, administrarea preventiva a iodului non – radioactiv este recomandata medical numai in momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv, subliniaza MS.

Ministerul Sanatatii va realiza, in caz de necesitate, procesul de administrare preventiva a iodului non-radioactiv in mod organizat, in functie de recomandarea personalului medical.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca radiatiile de la reactoarele nucleare din Japonia prezinta risc scazut pentru sanatate, dar situatia se poate schimba daca vor avea loc incidente si la alte centrale, arata Institutul de Sanatate Publica Bucuresti intr-o informare transmisa MS.

„Efectele asupra sanatatii din cauza radiatiilor vor depinde de nivelul expunerii, iar aceasta este la randul ei dependenta de nivelul de radiatii emis de reactor, conditiile meteorologice, respectiv vantul si ploaia din timpul exploziei, distanta fata de centrale si perioada de timp petrecuta in zonele calamitate”, spuneau expertii ISP in documentul citat.

Totodata, acestia mentionau ca, desi in urma evenimentelor din Japonia s-a inregistrat o crestere a nivelului reactivitatii in zona limitrofa centralei nucleare Fukushima, aceasta poate constitui un pericol doar pentru populatia aflata in zonele adiacente centralei, iar acolo au fost deja luate masuri de protectie. (mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here