Minerii blocati in subteran in Chile, adusi pe rand la suprafata

0
502
mineri-chile

mineri-chilePatru mineri au fost salvati in decurs de trei ore, miercuri, din mina chiliana San Jose, in care au fost blocati 68 de zile, in cadrul unei operatiuni calificata drept „fara comparatie in istoria umanitatii” de presedintele Sebastian Pinera.

 

Un prim miner, Florencio Avalos, a fost scos la suprafata teafar, miercuri, in jurul orei 0.10 (6.10, ora Romaniei), dupa 68 de zile petrecute in mina San Jose din Chile, alaturi de 32 de colegi, un calvar subteran fara precedent.

Florencio Avalos si-a strans in brate copilul de sapte ani, Byron, imediat dupa ce a iesit din nacela, apoi pe sotia sa Monica, pe presedintele chilian, Sebastian Pinera, precum si mai multe persoane prezente la iesirea din put.

Sosirea sa a fost precedata de sunetul unei sirene si activarea unui girofar, potrivit unei conventii menite sa puna in alerta dispozitivul medical de la suprafata.

Ulterior, Avalos a fost transportat imediat la un spital de campanie instalat la mina, unde urma sa fie supus unei prime serii de examinari medicale.

in capitala Santiago, mai multe claxoane pe strazi au salutat debutul operatiunii de salvare a minerilor.

Contramaistrul in varsta de 31 de ani a fost scos din mina intr-o ascensiune fara probleme, de mai putin de 15 minute, cu o nacela metalica de 53 de centimetri diametru, printr-un put cu adancimea de 622 de metri. El a luat locul unui membru al echipelor de salvare, care a ramas in subteran pentru a pregati restul ascensiunilor.Avalos a fost urmat de Mario Sepulveda, un electrician de 39 de ani, scos la suprafata in jurul orei 1.10 (7.10, ora Romaniei), care a strigat de bucurie, ridicand pumnul. Sepulveda, cu un zambet imens, si-a strans imediat in brate sotia, Katty Valdivia, apoi a declansat hohote de ras scotand dintr-un sac pietre aduse din mina, pe care a inceput sa le distribuie salvatorilor, presedintelui Sebastian Pinera si ministrului Minelor.

„Viva Chile, la naiba!”, a strigat Sepulveda, echipat cu o casca si ochelari speciali, dupa doua luni petrecute in penumbra.

Al treilea miner scos din subteran este Juan Illanes, care a ajuns la suprafata la 2.10 (8.10, ora Romaniei)

Illanes, un fost militar in varsta de 52 de ani, a iesit zambind din nacela, sub aplauze, dupa care a imbratisat-o pe sotia sa Carmen, dar si alte persoane prezente, printre care ministrul Minelor, Laurence Golborne, si presedintele Sebastian Pinera.

Acesta a fost urmat de bolivianul Carlos Mamani, in varsta de 23 de ani.

Salvatorii au utilizat pentru ordinea iesirii la suprafata un model teoretic de salvare, primii fiind cei mai „abili”, apoi cei mai „slabi”, iar ultimii cei mai „puternici”.

Operatiunea de salvare, urmarita de peste 2.000 de jurnalisti veniti din intreaga lume, a inceput marti in jurul orei 23.20 (miercuri, 5.20, ora Romaniei), prin coborarea primului salvator. Ea ar urma sa se incheie dupa o zi, o zi si jumatate.

Presedintele chilian, Sebastian Pinera, a calificat miercuri operatiunea de salvare a celor 33 de mineri, blocati in subteran de la 5 august, ca fiind „fara comparatie in istoria umanitatii”.

„Niciodata inainte o asemenea operatiune de salvare nu a mai fost incercata”, a afirmat el, dupa iesirea primului miner.

„Fie ca lectia minerilor sa ramana pentru totdeauna cu noi”, a afirmat seful statului. „Ei au demonstrat, asa cum au demonstrat victimele cutremurului (din februarie) si cei care reconstruiesc, ca atunci cand Chile se uneste (…), poate realiza lucruri mari”, a adaugat seful statului.

El a mai anuntat ca mina, „care are o istorie lunga de accidente, nu va fi redeschisa pana cand securitatea nu va fi garantata deplin”. (Mediafax)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here