Microsoft va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia

0
866

Grupul informatic american Microsoft va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia in schimbul unei sume totale de 5,44 de miliarde de euro, a anuntat acesta marti, citat de AFP. Fostul lider pe piata telefoanelor mobile isi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor si retelelor, o decizie calificata drept „cea mai buna cale de a merge inainte, atat pentru Nokia, cat si pentru actionarii sai”, a declarat presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat intr-un comunicat.

Nokia a finalizat in augut preluarea participatiei de 50% detinuta de Siemens la producatorul de echipamente de telecomunicatii Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta aceasta activitate, considerata de acum drept vitala, informeaza Mediafax.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va demisiona si va reveni in cadrul Microsoft. Siilasmaa va prelua temporar functia de CEO al Nokia. Elop a preluat conducerea Nokia in 2010, dupa ce a lucrat ca presedinte la divizia business a Microsoft, fiind responsabil de pachetul Office.

Dupa venirea lui Elop, Nokia a intrat in parteneriat cu Microsoft, adoptand sistemul de operare Windows Phone pentru smartphone-urile companiei, intelegere materializata prin gama de telefoane Lumia.

Tranzactia este compusa din divizia dezvoltatoare si producatoare de telefoane mobile, pentru 3,79 miliarde euro, si portofoliul de brevete de inventie al Nokia, in valoare de 1,65 miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis de cele doua companii.

Microsoft continua astfel tranzitia catre productia de dispozitive, avand in vedere ca perspectivele sistemului de operare Windows sunt amenintate de migrarea consumatorilor catre smartphone-uri si tablete, piata dominata de Apple, Google si producatorii de dispozitive Android.

Nokia, care a dominat piata telefoanelor mobile timp de 14 ani, are probleme financiare din cauza declinului abrupt al vanzarilor, dupa ce a intarziat mai multi ani sa aduca pe piata un concurent credibil pentru iPhone si smartphone-urile Android.

„si Nokia si Microsoft au pierdut trenul in ceea ce priveste smartphone-urile, si este extrem de dificil sa isi revina. intrebarea este daca fuziunea a doua companii slabe va produce un nou concurent solid. Ma indoiesc”, comenteaza pentru Bloomberg un consultant din industria telecomunicatiilor.

Volumul vanzarilor de telefoane mobile ale Nokia a scazut cu 27% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar compania finlandeza a avut pierderi de 5 miliarde euro in ultimele 9 trimestre incheiate.

„Astazi marcam un moment de reinventare. Cu devotamentul si resursele Microsoft in spatele produselor si serviciilor Nokia putem implini intregul potential al ecosistemului Windows, furnizand cele mai convingatoare experiente pentru clienti acasa, la lucru si peste tot”, au declarat directorii generali ai Microsoft si Nokia, Steve Ballmer si Stephen Elop, intr-o postare pe blog.

Tranzactia va fi finalizata in primul trimestru al anului viitor, dupa acordul actionarilor si autoritatilor de reglementare.

Aproximativ 32.000 de angajati ai Nokia vor fi transferati la Microsoft in urma tranzactiei, potrivit comunicatului.

Divizia de telefoane mobile si servicii conexe a Nokia a generat aproximativ 50% din vanzarile nete ale companiei in anul 2012, afaceri estimate la 15 miliarde euro, potrivit celor doua companii.

„Aceasta tranzactie reprezinta un pas curajos spre viitor si va aduce castiguri angajatilor, actionarilor si clientilor ambelor companii”, a afirmat Ballmer intr-un comunicat. El anticipeaza ca preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va accelera cresterea cotei de piata si profitabilitatea Microsoft in domeniul telefoanelor mobile.

Steve Ballmer a anuntat recent ca va demisiona din functia de CEO al Microsoft in urmatoarele 12 luni, dupa 14 ani la conducerea celui mai mare producator de software. Compania nu a anuntat inca un inlocuitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here