MESAJUL PRESEDINTELUI KAZAHSTANULUI-NURSULTAN NAZARBAYEV ESTE PREZENTAT PARLAMENTUL ROMANIEI

0
889

Pentru a sublinia puterea legaturii strategice si de destin ce uneste Romania si Kazahstanul, in acord cu conducerea Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica s-a decis ca in data de 2 decembrie 2014, Senatorul Ionel Agrigoroaei sa prezinte in fata Parlamentului Romaniei, Mesajul adresat de Presedintele Kazahstanului-Nursultan Nazarbayev cu ocazia lansarii unei noi politici economice pentru tara sa.
Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost ales sa dea citire acestui mesaj datorita faptului ca este liderul de eficienta al Parlamentului Romaniei, ales drept cel mai bun parlamentar pentru doi ani consecutiv pentru activitatea sa in sfera diplomatiei parlamentare.

Trebuie sa mentionam ca este pentru prima data in istoria Romaniei cand mesajul unui lider international este prezentat in fata Parlamentului, ceea ce reprezinta o dovada clara a relatiei strategice ce uneste tara noastra de Kazahstan si dar si a admiratiei nutrite de elita politica a Romaniei pentru personalitatea liderului kazah, creatorul Kazahstanului modern – Nursultan Nazarbayev.

Va prezentam selectiuni din mesajul Presedintelui Republicii Kazahstan- Nursultan Nazarbayev prezentat de senatorul Ionel Agrigoroaei in fata Parlamentului Romaniei

NURLY ZHOL – DRUMUL SPRE VIITOR

La ora actuala lumea se confrunta cu noi riscuri și provocari. Economia mondiala nu și-a revenit, inca suporta consecintele crizei financiare și economice globale. Redresarea se produce intr-un ritm foarte lent și lipsit de siguranta, iar pe alocuri declinul continua și astazi. Criza geopolitica și politica statelor dezvoltate in ceea ce privește aplicarea de sanctiuni creeaza impedimente suplimentare pentru redresarea economiei mondiale.
Bazandu-ma pe propria experienta, presimt ca in urmatorii ani ne vom confrunta cu o serie de incercari pe plan global. Se va modifica intreaga arhitectura a lumii. Nu toate tarile vor putea depași cu demnitate aceasta etapa complicata. Acest hotar il vor traversa doar statele puternice și popoarele unite. Kazahstanul, ca parte integranta a economiei mondiale și ca stat aflat in imediata vecinatate a epicentrului tensiunilor geopolitice resimte impactul negativ al tuturor acestor procese. in consecinta, observam ce se intampla: scad preturile pe pietele mondiale, iar creșterea economica la nivel global este lenta. (..)

in urma dispozitiilor mele, Guvernul a finalizat elaborarea unui nou program amplu de dezvoltare. La ora actuala, ca raspuns la provocarile cu care ne confruntam, declar lansarea unei Noi Politici Economice a Kazahstanului: Nurly Zhol. Acesteia ii dedic noul meu Mesaj catre popor pentru anul 2015. Ea va avea un caracter contracriza și se va concentra pe continuarea reformelor structurale din economia tarii noastre.

Avand in vedere noile riscuri externe cu care se confrunta dezvoltarea economica, avem nevoie de initiative noi in vederea stimularii activitatii de business și ocuparii fortei de munca. Coloana vertebrala a Noii Politici Economice va deveni Planul de Dezvoltare a Infrastructurii, pe care astazi doresc sa il fac public. Este un plan pe 5 ani și coincide cu cel de-al Doilea cincinal de implementare a Programului de Dezvoltare Industrial-Inovationala Fortata, la care intentioneaza sa participe peste 100 de companii straine. Portofoliul total al investitiilor constituie 6 trilioane de tenge, in cadrul acestuia cota statului reprezentand 15%.

Kazahstanul detine un teritoriu de necuprins: pentru survolarea acestuia, unei pasari ii amortesc aripile. De aceea implementarea planului mentionat necesita resurse și eforturi uriașe, precum și o activitate ce presupune concentrarea fortelor pe toate directiile. S-a impamantenit regula ca «Daca vrei sa afli viitorul tarii, uita-te la drumurile acesteia». Comunicatiile rutiere au o deosebita semnificatie pentru realizarea legaturilor și schimburilor. in timpurile stravechi majoritatea orașelor noastre mari erau situate de-a lungul Marelui Drum al Matasii.
Orientandu-ne catre ideea noastra generala pe plan national de «Mangilik El» am transformat calea dezvoltarii independentei noastre in «Nurly Zhol». Trebuie sa ne consolidam unitatea și sa lucram in permanenta in scopul asigurarii unui viitor prosper. «Mangilik El» reprezinta forta unificatoare a natiunii, un izvor nesecat de energie. Este un piedestal neclintit de idei nu numai pentru strategia «Kazahstan 2050», ci și pentru statul Kazahstan din secolul XXI. Noul Patriotism Kazahstanez – acesta este «Mangilik El»! Este o valoare mareata a intregii societati kazahstaneze.

Notiunea puternica de «Mangilik El» include și tributul respectului pentru istoria noastra, și mandria pentru fericirea noastra din prezent, și increderea intr-un viitor prosper. Dragostea de tara reprezinta respectul unei moșteniri marete primite de la stramoși, pastrarea acesteia ca pe lumina ochilor, aducerea propriei contributii, dezvoltarea acesteia și transmiterea catre generatiile ce vor urma. Acesta este adevaratul sens al eforturilor tuturor kazahstanezilor!
Atat ideea noastra nationala, cat și radacinile statului nostru arata ca toate aceste lucruri provin din istoria straveche. Unitatea poporului confera ideii nationale viabilitate și durabilitate. Acolo unde nu exista unitate, in schimb exista dușmanie, niciodata nu a fost dusa la indeplinire ideea nationala. Unitatea și belșugul reprezinta principala baza a ascensiunii Kazahstanului catre varf și a cuceririi de noi inaltimi.
Am atins performantele actuale datorita intelegerii noastre conștientizate a ideii de stabilitate. Fara a aduce vreun prejudiciu celorlalti, ci prin respect fata de alte limbi și religii, prin acordarea de conditii egale pentru toti cetatenii ne dezvoltam stabilitatea. Moștenirea și invatatura pe care dorim sa o transmitem generatiilor viitoare trebuie sa devina principala noastra bogatie: Unitatea poporului. Trebuie sa le insuflam tuturor aceste valori la nivel national.

Anul 2015 este un an aniversar pentru inaltarea istoriei noastre nationale și pentru evaluarea actualelor inaltimi atinse. Vom sarbatori 550 de ani de la infiintarea Hanatului Kazah, 20 de ani de la crearea Adunarii Poporului din Kazahstan și adoptarea Constitutiei noastre și 70 de ani de la Marea Victorie. Aceste etape istorice au o semnificatie deosebita in educarea generatiei in spiritul noului Patriotism Kazahstanez. Am declarat anul 2015 ca an al Adunarii Poporului din Kazahstan. Integritatea și unitatea, pacea și intelegerea poporului – acestea sunt obiectivele principale.
Unitatea poporului reprezinta cheia succeselor noastre comune. Modelul kazahstanez de dezvoltare stabila reprezinta la ora actuala un model pentru intreaga lume. Prin sarbatorirea a 25 de ani de independenta a Kazahstanului și prin asigurarea succesului expozitiei internationale EXPO-2017 vom dovedi intregii lumi care este potentialul tarii noastre. Fie ca drumul nostru maret sa fie incununat de succes, iar viitorul sa fie luminos. Va doresc tuturor succes in indeplinirea dezideratului continut in mesajul «Nurly Zhol»!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here