Memorandum de înțelegere (MoU) privind colaborarea economică, semnat de CCIB și Camera de Industrie Ankara (ASO) la Forumul Economic și Investiții Turcia – România de la Istanbul

0
1045

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a negociat cu partenerii de la Camera de Industrie Ankara (ASO) un Acord cadru de colaborare, sub forma unui Memorandum de Înțelegere (MoU) care a fost semnat la Forumul Economic și Investiții Turcia – România de la Istanbul de dl. Iuliu STOCKLOSA, președintele CCIB, și dl. Aytaç Muhittin DİNÇER, membru al Consiliului Director al Camerei de Industrie Ankara. Semnarea MoU a avut loc în cadru festiv sub înaltul patronaj al celor doi copreședinți în Comisia Mixtă Interguvernamentală de colaborare economică România – Turcia, dl. Fuat OKTAY, Vicepreședinte al Republicii Turcia și dl. Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii din România, evenimentul fiind onorat și de prezența a delegațiilor guvernamentale și a reprezentanților cercurilor de afaceri din cele două țări, dintre care amintim pe domnii Virgil POPESCU, ministrul energiei, Ștefan TINCA, ambasadorul țării noastre în Turcia, Lucian-Ioan RUS, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Mihai DARABAN, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Acesta este al 7-lea acord semnat de CCIB  cu institutii similare din Turcia după cele încheiate anterior cu Camerele de Comerț din Istanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep și Iskenderun, precum și Camera de Industrie din Eskisehir, la care se adaugă Acordul de colaborare încheiat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

Președintele Camerei bucureștene a fost invitat să participe la ”Întâlnirea consultativă de afaceri în format restrâns” desfășurată în marja lucrărilor celei de a 27-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică România – R. Turcia în prezența celor doi co-președinți, domnii Fuat OKTAY, Vicepreședinte al Republicii Turcia și Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii din România. În scurta sa alocuțiune, președintele Stocklosa a prezentat locul și importanța Municipiului București în economia țării, precum și disponibilitatea CCIB, ca reprezentant legitim al mediului de afaceri din capitala României de a iniția și organiza evenimente promoționale pentru dezvoltarea schimburilor comerciale și cooperării economice româno-turce, inclusiv pentru atragerea de investiții străine.

 

Informații de background

Trendul de majorare a schimburilor comerciale româno-turce înregistrat în 2021, s-a menținut și în luna ianuarie 2022 (ultimele date disponibile), astfel la 31.01.2022, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost de 802 milioane USD, din care exportul a fost de 246 milioane USD și importul de 556 milioane USD, soldul fiind de 310 milioane USD în favoarea Turciei.

Față de perioada similară din 2021, volumul schimburilor comerciale totale a crescut cu 33,7%, din care exportul a crescut cu 4,4%, iar importul a crescut cu 52,6%. La finele lunii ianuarie a.c. Turcia deținea primul loc între partenerii comerciali din afara UE, depășind China ca volum total, fiind principala piață necomunitară de destinație a produselor românești și a doua țară de origine,  după China, pentru produsele importate din afara UE.

La 31.01.2022 erau înregistrate în România 16.842 societăți comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 890 milioane USD, reprezentând 1,42% din totalul capitalului subscris de investitorii străini.

După numărul societăților cu capital străin înregistrate în țara noastră, Turcia ocupă locul 3,  după Italia și Germania, cu o pondere de 7,1%, iar după valoarea investiției în echivalent valută, ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

 

 

 

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here