Medicii de familie reiau eliberarea retetelor compensate si gratuite

0
512
medici-retete

medici-reteteMedicii de familie reiau, joi, eliberarea retetelor compensate si gratuite, precum si a trimiterilor catre specialist, dupa exact o saptamana de la sistarea prescrierii acestora, decizia fiind luata dupa 12 ore de discutii si patru zile de negocieri.

 

Anuntul a fost facut, miercuri seara, de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta. Acesta a spus ca „dupa mai bine de 12 ore s-a reusit sa se ajunga la o intelegere” si ca de joi reincepe prescrierea retetelor si a biletelor de trimitere.

Tot miercuri a fost semnat un protocol intre medicii de familie si CNAS.

„Normele privind Contractul-cadru pentru acordarea asistentei in 2010 reprezinta primii pasi de reforma dupa 20 de ani”, a declarat, la randul sau, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

Aceasta a multumit pacientilor pentru intelegere, adaugand ca o buna parte din problemele cu care au venit medicii de familie la negocieri si-au gasit rezolvare.

„Au fost doua zile de nervi consumati, dar multumim CNAS ca a stat alaturi de noi, pentru rezolvarea problemelor”, a mai spus Doina Mihaila.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a sustinut ca protocolul semnat miercuri „vrea sa rezolve probleme tehnice care au fost omise din cauza grabei”. „Dorim ca in viitor toate documentele sa fie discutate din timp, pentru ca sa nu se se mai ajunga la situatia din acest an”, a sustinut Tanasescu.

Potrivit acesteia, schimbarile obtinute in urma negocierilor vizeaza cateva aspecte legate de sanctiuni si de ponderea procentelor acordate unor pacienti.

Atat reprezentantii medicilor de familie, cat si presedintele CNAS au fost zgarciti in oferirea unor declaratii suplimentare legate de schimbarile Contractului-cadru, ei spunand in final ca mai sunt aspecte care vor fi discutate in urmatoarele luni, unul dintre ele fiind si subiectul care a starnit discutii controversate, respectiv cel vizand bugetul orientativ.

„Bugetul orientativ nu a fost luat in discutie azi (miercuri – n.r.). Asupra lui vom discuta pana in iunie”, a precizat Tanasescu.

Medicii de familie au anuntat, in 1 aprilie, ca nu vor semna contractul cu CNAS pana nu vor primi sumele necesare functionarii asistentei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finantarea cabinetului, fata de media de 4.200 de lei cat sunt acum. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here