McDonald’s a vandut operatiunile din Romania catre un grup din Malta

0
799

McDonald’s Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de restaurante, cu afaceri de circa 100 milioane euro si cu aproape 70 de unitati de tip fast-food, si-a schimbat actionarul weekend-ul trecut, scrie ZF in editia de luni.

Astfel, gigantul american McDonald’s a vandut operatiunile locale catre un francizat din Malta, grupul maltez Premier Capital, Romania fiind o piata prea mica pentru o prezenta directa, anunta Mediafax.

Americanii au local 67 de restaurante cu afaceri de aproape 100 mil. euro, fiind de departe cel mai mare jucator local de pe piata de restaurante. McDonald’s detine de astfel 10% din toata piata locala de restaurante.

Pentru Premier Capital din Malta, Romania devine a sasea piata unde compania detine franciza McDonald’s si va fi totodata si cea mai mare, in contextul in care local sunt deschise 67 de unitati sub brandul fast-food. Prin comparatie, in toate celelalte cinci piete sunt circa 60 de restaurante, potrivit site-ului Premier Capital.

Lantul de tip fast-food McDonald’s, intrat pe piata locala cu un restaurant in Piata Unirii in 1995, este singurul nume strain de pe piata locala a restaurantelor care a venit direct, rivalii de la KFC, Pizza Hut si Subway operandu-si business-urile din Romania in sistem de franciza.

McDonald’s a mai aplicat acest model de business – intrare directa si apoi transferul operatiunilor catre un francizat – pe mai multe piete din Europa de Est, precum Republica Moldova (businessul a fost preluat de omul de afaceri Ilie Nastase), Bulgaria, Georgia sau Azerbaidjan.

McDonald’s a realizat o miscare de acest gen si in America de Sud, cand un singur francizat a preluat toate cele circa 1.800 de localuri de pe continent. Aceasta politica se aplica de regula pietelor unde sunt deschise sub 150 de unitati.

Incheierea unui astfel de acord inseamna ca in buzunarele americanilor vor intra cateva zeci de milioane de euro, scrie ZF.

Pe langa suma obtinuta pentru transferul de business, Mc Donald’s va incasa de la francizat si procente din cifra de afaceri anuala, care in prezent se apropie de 100 de milioane de euro. O tranzactie prin care un francizat preia toata reteaua din Romania inseamna pentru americani venituri mai mici, dar si cheltuieli mai mici.

Astfel, la nivel de profit, gigantul McDonald’s ar putea avea de castigat, mai ales ca in ultimii ani rezultatele nete ale companiei au fost mai slabe pe piata locala.

in momentul unui astfel de transfer, in cazul in care McDonald’s gaseste partener, daca noul francizat are experienta in domeniu, el va prelua toata afacerea. in caz contrar, directorul general va primi un numar de actiuni pentru a ramane in companie si pentru a se asigura continuitatea businessului, potrivit unor surse din piata.

in cazul actual compania Premier Capital are deja experienta in domeniu, detinand franciza McDonald’s pe cinci piete.

Totusi, Daniel Boaje, romanul care a condus McDonald’s Romania in ultimii cinci ani, a primit 10% din actiunile McDonald’s Romania, potrivit surselor ZF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here